PROTIVNIK ĆE BITI KANAĐANI

SPEKTAKL NAM TEK SLIJEDI Nadal odveo Španiju u veliko finale

24. 11. 2019 - 11:59 | Tenis

Teniska reprezentacije Španije drugi je finalista završnog turnira Dejvis kupa u Madridu.

"Crvena furija" je sa 2-1 u pobedama savladala selekciju Velike Britanije.

Obe reprezentacije su do meča za plasman u finale ostvarile po tri pobede. Španija je savladala Hrvatsku, Rusiju i Argentinu, dok je VB pobedila Holandiju, Kazahstan i Njemačku, prenosi B92.

Kao što je i do sada bio slučaj, igrala su se dva singl meča, a pošto je posle njih rezultat bio izjednačen, odlučivao je dubl.

U prvom singlu Kajl Edmund je savladao Felisijana Lopesa sa 2-0 u setovima poslije jednog časa i 23 minuta tenisa – 6:3, 7:6(3).

Edmund je fenomenalno servirao, spasao set lotpe u drugom setu i zasluženo došao do pobede protiv Lopesa koji nije trebalo da igra u singlu ovog turnira. Naime, prvo je Bautista Agut odustao zbog smrti oca, a onda se Karenjo-Busta povredio, pa je 38-godišnji Felisijano upao na meč protiv Edmunda.

Poslije tog duela na scenu je stupio Rafael Nadal, čiji je protivnik bio Den Evans. Španija je u prethodna dva meča gubila prvi singl, a u oba navrata Nadal je spasavao situaciju i dobijao drugi singl, a onda i dubl.

Isti scenario viđen je i u subotu uveče. Nadal je sporije počeo, Evans je igrao na sve ili ništa i uglavnom pogađao, ali je na kraju pobjednik bio prvi teniser planete.

Rafa je meč dobio posle oko sat i po vremena sa 6:4, 6:0.

Španac je nedugo zatim odlučio da bude čovek odluke i u dublu, kao što je bio u prethodna dva duela, pa su se on i Felisijano Lopes borili sa Džejmijem Marijem i Nilom Skupskim za finale Dejvis kupa.

Domaći dubl je uspio da poslije dva taj brejka 7:6(3), 7(10):6(8) i dva časa i 17 minuta igre dobije odlučujući duel i tako se plasira u veliko finale.

Nevjerovatan meč je odigrao Rafael Nadal, kome je ovo bio 31. uzastopni trijumf u Dejvis kupu. On, iako nema "dubl renking", nosio je svoj tim u ovom duelu i u odlučujućim trenucima odigravao nevjerovatne udarce.

Nijanse su odlučivale u oba seta, koja su riješena tek poslije taj-brejkova. Malo je bilo brejk prilika, a britanski par najveću šansu za nastavak borbe propustio je u II setu, kada je upravo "Bik sa Majorke" uspjevao da spasi dvije set lopte – prvo lob udarcem, a zatim i forhend dijagonalom.

Od toga Mari i Skupski nisu uspjeli da se oporave, pa će Španija već u nedjelju u "Magičnoj kutiji" protiv Kanade juriti svoju 6. "Salataru".

Taj meč je na programu od 16.00 u Madridu.