SJAJNI SRBIN IMA VELIKA OČEKIVANJA

NOLE, 2020. JE GODINA ZA HISTORIJU: Ako Đoković uradi sve s ovog spiska, postaće najbolji teniser ikada

01. 12. 2019 - 14:35 | Tenis

Novak Đoković ovu godinu okončat će na drugom mjestu ATP liste, odmah iza sjajnog Rafaela Nadala. Uprkos tome, Nole je uradio isuviše mnogo za srpski sport, ali i promociju zemlje uopšte, pošto je već sada jedan od najboljih tenisera u historiji.

U nekim kategorijama već je jedinstven, ali postoje i one u kojima Nole mora prestići Federera, Nadala ili još nekolicinu starih legendi "bijelog sporta" kako bismo sa sigurnošću i bez blama mogli tvrditi da je najbolji u historiji.

Đoković je jedan od trojice koji su odigrali 50 Masters finala, a ostvario je više od 350 trijumfa tokom turnira serije 1000! Osvojio je 34 takve titule i ispred njega je samo u tom segmentu je Rafa s 35. Kada su Grend slemovi u pitanju, Nole je Vimbldonom ove godine dospio do 16. trofeja, ispred su Španac s 19 i Švicarac s 20 najvećih trofeja u svijetu tenisa!

federer

Da je po šesti put u karijeri završio godinu na prvom mjestu, izjednačio bi se s Pitom Samprasom kojem je šest godina zaredom to polazilo za rukom. Trenutno je izjednačen s Nadalom i Federerom s po pet prvih mjesta na kraju godine, a interesantno, Rogeru to nije pošlo za rukom nijednom u ovoj deceniji. Svaki put su prvi bili Nole (5) ili Rafa (4).

E, sada, pored svega već navedenog, potrebno je da Đoković uradi još nekoliko stvari.

Prva i možda najvažnija je broj sedmica na prvom mjestu ATP liste. Federer je rekorder s 310, a slijede Sampras s 288 i Nole s 275. Dakle, ako bi, uslovno rečeno, brzo "preoteo" Rafi tron, trebalo bi mu 36 sedmica da pretekne prvoplasiranog Švicarca, što bi moglo da se desi negdje u oktobru ili novembru 2020. Naravno, to je lako reći, a mnogo teže uraditi...

federer-nadal

Drugo, ukoliko Rafael Nadal ove godine ne osvoji Australian Open, a Nole uspije da se okiti najsjajnijim odličjem na Roland Garrosu, postao bi prvi teniser u "open eri" koji je više puta osvojio svaki od četiri Grend slema.

Kao treće, ove godine je Novak Đoković ispao u polufinalu Mastersa u Sinsinatiju od Danila Medvedeva, i tako propustio priliku da bude prvi čovjek u historiji koji je svaki turnir iz serije 1000 osvajao više puta. Sve ostale je osvajao bar po dva, neke i po četiri ili pet, ali Sinsinati za sada samo jednom.

Dalje, u tenisu postoji nešto što se zove "klub 900". To je praktično društvo u koje uđe svaki igrač koji ostvari preko 900 trijumfa u karijeri. Nole se nalazi na 893 pobede uz 187 poraza, tako da bi već u Australiji mogao da uđe u odabranu ekipicu sa Džimijem Konorsom (1274), Rogerom Federerom (1237), Ivanom Lendlom (1068), Rafom Nadalom (977) i Giljermom Vilašom (949).

djokovic

Valjalo bi pomenuti i Olimpijske igre! Nole se nikada nije okitio zlatom s najvećeg svjetskog sportskog takmičenja. 2008. u Pekingu je uzeo bronzu, jedino tenisko odličje u historiji Srbije (Jugoslavije), 2012. je poražen od Endija Marija i Huana Martina del Potra u polufinalu, odnosno u borbi za bronzu, dok je 2016. godine opet ispao od Argentinca, inače svog dobrog prijatelja, već u ranoj fazi takmičenja, zbog čega je briznuo u suze. Federer (dubl) i Nadal (singl) imaju zlata s Olimpijskih igara, tako da bi se osvajanjem svog premijernog prvog mjesta Nole i po ovom parametru izjednačio s njima.

Sigurno je da nam 2020. će biti vrlo uzbudljiva zbog mnogo toga...