NBA

ČUDO ZVANO LUKA DONČIĆ Pogledajte šta je Slovenac sinoć uradio Detroitu

13. 12. 2019 - 08:01 | Košarka

Bila je ovo noć NBA rekorda Luke Dončića. 

Čudesni Slovenac u pobjedi Dallasa nad Detroitom 122:111 u Mexico Cityju postavio ih je nekoliko za sva vremena najjače lige.

Dončić je postigao 41 koš (šut iz igre 14/24, trice je gađao 6/13), imao 12 skokova te 11 asistencija. To mu je četvrta utakmica sezone u kojoj je postigao 40 koševa te druga u kojoj je ostvario triple-double s 40 koševa.

Tako je postao prvi igrač u historiji koji je ostvario triple-double na utakmici odigranoj van NBA teritorija, odnosno izvan SAD-a i Kanade. Klubovi iz najjače košarkaške lige svake sezone igraju natjecateljske utakmice širom svijeta kako bi dodatno globalno popularizirali NBA. Dončić je toj misiji dao svoj doprinos tako da je u gostima napravio ono što nije uspjelo nijednom igraču prije njega.

Usput je postao i igrač s najviše postignutih koševa na najbližem gostovanju van teritorija lige. Prvi je koji je u megapolisu južno od američke granice zabio 40 koševa. Učinkom protiv Detroita srušio je rekord koji je tamo od 2016. držao Devin Booker. 

Konačno, Dončiću je ovo bio sedmi triple-double na NBA gostovanjima općenito, van domaćeg terena u Dallasu. Tako je postao prvi u historiji s toliko triple-double partija na strani prije navršene 22 godine, pretekavši velikane Magica Johnsona i LeBrona Jamesa, koji su ih do tada ostvarili šest. Vrijedi napomenuti da je ove titane svjetske košarke Dončić srušio sa samo 20 godina.