FRANK WARREN

PLJUŠTE KRITIKE "Andy Ruiz je sramota za sport, bukvalno je bio slon, Burger King!"

13. 12. 2019 - 14:30 | Borba >> Boks

Frank Warren, promoter Tysona Furyja, kaže da se Andy Ruiz Jr. osramotio stanjem u kojem je dočekao borbu sa Anthonyjem Joshuom.

Joshua je bio dominantan tokom cijele borbe i na bodove je dobio Ruiza tako povrativši IBF, WBA i WBO pojaseve.

“To je bilo smiješno – kada su svi prevrtali očima na mjerenju, on je bukvalno bio slon u sobi“, napravio je igru riječi Warren na konto Ruizove kilaže, nešto više od 128 kilograma.

“Samo zato što si teškaš ne znači da nemaš obavezu da pokažeš barem određenu količinu namjere da budeš atleta. Ruiz Jr. osramotio je sebe i sport time što se nije pripremio ni na jednom nivou“.

Meksičko-američki bokser bio je skoro šest i po kila teži u odnosu na juni i borbu u MSG-u u kojoj je nokautirao Joshuu. Poslije druge borbe priznao je da je trebao jače trenirati i da se tri mjeseca provodio po žurkama.

“Ovako smo dobili momka koji je na smiješan način ostao bez zvanja svjetskog šampiona i dobili smo spektakl koji je pretrpio štetu. Malo je kasno da poslije svega kažeš da si se malo previše provodio i da žališ što imaš toliko kilograma. Da se pojavio takav u meču koji nije za titulu, promoteri i TV operativci bi s pravom ‘poludeli‘ zbog njegovog stanja. Također, profesionalni sportisti imaju i dužnost prema publici koja plaća za privilegiju da ih gleda“, dodao je Warren.

Fury, čiji je Warren promoter, treba u februaru da se bori sa Deontayem Wilderom, a prethodno je držao pojaseve koje sada drži Joshua.

“Tyson ne bi plesao oko Ruiza, već bi završio posao i zaustavio ga (i prije kraja 12 rundi). Vidio sam da je Ruiz izjavio da je ostvario san. Ako mu je san bio da osvoji titule i onda se nagoji i izgubi ih u prvoj sljedećoj prilici, onda mu se san ostvario. Od kralja teške kategorije do Burger kralja (igra riječi, poznati lanac brze hrane Burger king) u roku od šest mjeseci“, zaključio je Warren.