Održana vanredna sjednica KS BiH

15. 01. 2020 - 21:26 | Košarka

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine održao je vanrednu sjednicu Upravnog odbora. Saopćeno je da se poništava odluka o privremenom prekidu košarkaškgo prvenstva BiH, odnosno Lige 12.

Prvenstvo se nastavlja prema več usvojenom kalendaru takmičenja i nominacijama.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Svima nam je jasno koliko je igranje regionalne lige važno za klubove sa svih aspekata, ali svima mora biti jasno da je prioritet zaštiti domaće prvenstvo, koje i jeste filter za nastup BH ekipa u ABA 1 i ABA 2 ligi. S tim u vezi još jednom apelujemo na klubove da pronađu način i kompromis oko zakazivanja termina utakmica Lige 12 prvenstva BiH , a KS BiH će sa svoje strane učiniti sve što je u njegovoj moći, kako bi pomogao klubovima, vodeči računa o nominacijama i zakazivanju utakmica prema propozicijama takmičenja. S ciljem da se ne prave dodatne tenzije Odluka o privremenom prekidu takmičenja je stavljena van snage, te se nalaže klubovima da već narednog vikenda nastave takmičenje u Ligi 12 prvenstva BiH prema rasporedu takmičenja.

Ekipe učesnice Lige 12 Prvenstva BiH obavezuju se da prilikom zakazivanja utakmice Lige 12 Prvenstva BiH imaju u vidu sportski aspekt angažovanja ekipa iz Prvenstva BiH koje nastupaju u ABA i ABA 2 Ligi, te prije zakazivanja utakmice usaglase termin odigravanja utakmice Lige 12 Prvenstva BiH i o istom u pismenoj formi obavijeste Komesara takmičenja radi objave nominacije i delegiranja službenih lica.

Vezano za Utakmicu između KK “Igokea“ i OKK “Spars Realway“, navedena utakmica odigrat će se u novom terminu koji dva kluba usaglase i dostave Komesaru takmičenja, a klubovi su dužni usaglašeni termin odigravanja utakmice u pismenoj formi dostaviti Komesaru takmičenja, radi objave nominacije.

Upravni odbor KS BiH još jednom poziva sve učesnike, službena lica, medije, kao i sve one koji prate Ligu 12 Prvenstva BiH da će odluke donositi isključivo u interesu košarke, kako klupske tako i reprezentativne kako se ne bi narušio kalendar i sistem takmičenja Lige 12 prvenstva BiH.

Pozivamo sve sportske radnike i trenere koji aktivno učestvuju u kreiranju Lige 12 prvenstva BiH da se suzdrže od bilo kakve zapaljive retorike i izjava, koje idu na štetu bh. košarke."