S NEDJELJE NA PONEDJELJAK STARTA PRVI GRAND SLAM SEZONE

Počinje Australian Open: Đoković juri osmi trofej, Džumhur ima izuzetno težak zadatak na startu

18. 01. 2020 - 08:19 | Tenis

Ljubitelji tenisa s nestrpljenjem očekuju prvi grend slem turniru sezone Australian Open, koji u noći između nedjelje i ponedjeljka počinje u Melburnu. Prvog dana turnira na teren će najbolji bh. teniser Damir Džumhur, ali i branilac titule Srbin Novak Đoković, koji juri osmi trofej u Melburnu.

Osvajač tri ATP titule i 92. igrač s ATP liste Džumhur na startu će se sastati s 15. teniserom svijeta Stanom Wawrinkom (15. nosilac), kojeg je pobijedio dva puta u tri susreta. Ko će biti uspješniji ovoga puta, ostaje da vidimo, a Švicarac vjeruje da će pobjeda pripasti njemu.

"Dobro poznajem Džumhura, igrali smo nekoliko puta. I pobijedio sam ga i gubio sam od njega. Igra uglavnom s osnovne linije, dobro se kreće, sve dobro radi, ali mislim da će njegova igra zavisiti i od toga kako ja budem igrao i da li mogu da nametnem svoju igru. Nadam se da to mogu učiniti. Nadam se da ću uspješno započeti takmičenje na Australian Ppenu", rekao je Wawrinka dodajući da je u Melburnu odlična atmosfera i da je sretan što je u Australiji.

U Australiji voli da igra i drugi teniser svijeta Novak Đoković (2), rekorder sa sedam titula, koji važi za favorita i na ovogodišnjem turniru. Njegov prvi rival biće Nijemac Jan Lenard Štruf, kojeg je pobijedio u oba dosadašnja meča. Prema rasporedu (u petak objavljen raspored za mečeve na tri stadiona), oni će na teren "Rod Lejver arene" oko 11 sati u ponedjeljak. Prije njih, od devet sati, igraće prva teniserka svijeta Australijanka Ešli Barti i Ukrajinka Lesija Curenko, pišu "Nezavisne".

I prošlogodišnja pobjednica Japanka Naomi Osaka igraće prvog dana takmičenja i to od jedan sat, 20. januara, kada će se sastati sa Čehinjom Mari Buzkovom. Nakon njih igraće Ruskinja Anastasija Potapova i sedmostruka šampionka Amerikanka Serena Vilijams (8), a zatim na teren "Rod Lejver arene" izlaze Amerikanac Stiv Džonson i Švajcarac Rodžer Federer (3).

Prvi grend slem turnir sezone završava se 2. februara, a osim za prestižni trofej, teniseri i teniserke će se boriti za bogate novčane nagrade. Nagradni fond iznosi 71 milion australijskih dolara (49 miliona američkih dolara), a šampionima u singlu pripašće 4,12 miliona australijskih dolara. Igrač koji odigra samo prvo kolo dobiće 90.000 dolara.