EURO 2020

ŠVEDSKA LEGENDA BRUTALNO ISKRENA 'Ovo je kompletna katastrofa, razočaran sam' AS DOMAĆIH SE POSUO PEPELOM 'Izvinjavamo se'

18. 01. 2020 - 12:33 | Ostali sportovi

Možda je neko mislio da je pobjeda protiv Francuske bila slučajna, ali nakon jučerašnjeg sjajnog izdanja s europskim viceprvacima Šveđanima dvojbe više ne bi trebalo biti. U fantastičnoj utakmici Portugal je ostvario jednu od najvećih i najznačajnijih pobjeda u svojoj povijesti, njegovi reprezentativci ovaj će veliki trijumf pamtiti zauvijek.

Švedska je pred svojih 10 hiljada navijača bila veliki favorit, i vjerovatno se ni najveći optimisti u redovima portugalskih navijača nisu mogli nadati scenariju kakav se sinoć odvio u Malmöu. Portugal je europski prvak u nogometu, ali i rukometaši imaju što pokazati. Ovom pobjedom najavili su kandidaturu za visok plasman, dok je Švedska praktički ispala; do kraja bi trebala pobijediti sva tri suparnika, a k tome bi joj se trebali poklopiti i ostali rezultati.

Slovenija i Norveška predvode ovu skupinu s po četiri boda, Portugal i Mađarska imaju po dva, dok su Island i Švedska bez bodova. Ovim porazom Šveđani su ponovili svoj najveći postraj na Euru, 2014. su s istim rezultatom izgubili od Poljske. Portugalci su Švedsku savladali po prvi put u povijesti, u prijašnja četiri ogleda najbolje su prošli s -5.

- Mi smo autsajderi i to nam savršeno pristaje – rekao je još uoči početka turnira selektor Pereira, koji je izvrsnom taktikom u potpunosti zaustavio suparnika. Igračem utakmice proglašen je portugalski golman Alfredo Quintana koji je s 11 odbrana bio na 38 % zaustavljenih udaraca, pišu Sportske novosti. U napadu je pak briljirao Fabio Magalhaes sa šest golova i sedam asistencija u svega 38 minuta igre. Švedska od početka nije izgledala dobro ni u obrani ni u napadu, nije bilo rješenja za suparnika koji je igrao sve bolje i u 18. minuti vodio s 10:7 nakon serije 4:0. Do 22. minute imao je Portugal čak 79 % šuta, a švedski su navijači u nevjerici promatrali zbivanja na terenu.

rukometportugal

Na poluvremenu 15:12, a u nastavku još uvjerljivije izdanje izabranika Paula Pereire koji je koristio i igru sedam na šest. Do 48. minute vodili su 24:17 i tu je sve bilo riješeno. Prikazali su odličnu kolektivnu igru, u strijelce im se upisalo 10 igrača...

- Izvinjavamo se, ovo je sramota. Nije nam se to smjelo dogoditi kod kuće – rekao je Lukas Nilsson.

Oglasio se i legendarni švedski rukometaš Magnus Wislander.

- U potunosti su nas nadigrali. Ovo je kompletna katastrofa. Nije iznenađenje da je Portugal pobijedio, nego način na koji je Švedska izgubila. Razočaran sam.