AJLA TOMLJANOVIĆ I BERNARDA PERA

PRIVLAČE PAŽNJU NA SVAKOM KORAKU Hrvatice kojima jako dobro ide pod tuđim zastavama,a izuzetno su zgodne

11. 02. 2020 - 09:42 | Tenis

Ajla Tomljanović, Australija. Bernarda Pera, SAD. Zastave teniskih velesila stoje uz imena ovih teniserki na WTA Touru, ali Ajla i Bernarda su Hrvatice. Zagrepčanka i Zadranka koje se često vraćaju rodnim gradovima.

"Dođem sigurno jedno tri-četiri puta godišnje, kako mi je i baka isto tu. Ipak sam ja odavdje bila, tako da se volim vratiti", prepričava za Dnevnik Nove TV Ajla Tomljanović, 57. teniserka svijeta.

"Između svake turneje dođem nazad", nadovezala se Bernarda Pera, 64. na svijetu.

ayla-tomlyanovich-became-the-semi-finalist-of-the-competition-in-rabat-5ccafbf85afb5

Priča Ajle Tomljanović poznatija je hrvatskoj javnosti. Teniserka koja je još kao 13-godišnjakinja s porodicom zbog teniske karijere preselila na Floridu, 2014. odlučila se nastupati za Australiju i izazvala oprečne reakcije u Hrvatskoj.

"Mislim da sam dosta i mlada bila kad se to dogodilo, više se i ne sjećam, ali znam da mi je ostalo u sjećanju uvijek da neka negativnija priča uvijek izazove više, ono, svi se više interesiraju za neku negativnu priču nego pozitivnu, tako da sam već navikla na to, ali ne obazirem se previše na te stvari", kaže Ajla.

ajla-tomljanovic

Prelaskom pod australsku zastavu, ušla je u sustav razvoja njihovog teniskog saveza što je olakšalo nastavak karijere. Otac Ratko, proslavljeni hrvatski rukometaš, priznaje da to nisu bili laki trenuci.

"To je jedna stvar koja se dogodila nenadano. Meni je malo bilo žao u početku, ali u krajnjoj liniji to je njena bila odluka i njena karijera koju ja maksimalno podržavam, tako da ništa ne bi ni mijenjao ni drugačije savjetovao", naglasit će Ratko Tomljanović, Ajlin otac i trener.

ajlatomljanovic

Za reprezentaciju nove države debitirala je u najvećem mogućem meču: finalu FED Cupa u Perthu. Uz bok najboljoj teniserki svijeta Ashleigh Barty.

"To je dosta nekako neočekivano se dogodilo. Mislim da sam dobila poziv dva, tri tjedna prije nego što je finale započelo, tako da sam bila stvarno sretna, ali i iznenađena. Jer sam došla na finale, nisam bila dio ekipe do tada, ali mi je odgovaralo, jer sam znala da me žele u ekipi i prihvatili su me super."

ajla-tomljanovic-i-have-nothing-to-be-sad-about

Bernardin put bio je nešto drugačiji, no također je vodio u društvo 70 najboljih teniserki svijeta.

"Rođena i odrasla u Zadru, sa 16 godina smo tek otišli u Ameriku, međutim tada još nisam igrala za Ameriku. Mislim da smo od 17. do 18., u tom periodu smo prešli, tako da sam ja malo ranije od Ajle prešla i napravila zapravo taj 'breakthrough' pod američkom zastavom."

bernardaperaI to - u Australiji. Na Australian Openu prije dvije godine kroz kvalifikacije se probila do glavnog turnira i pobijedila tada 10. igračicu svijeta Johannu Kontu.

"Ja sam bila zadovoljna što sam uopće ušla. To mi je bio prvi Grand Slam u glavnom ždrijebu. Zadovoljna sam bila što sam uopće ušla i onda sam dva kola prošla, tako da je to bio urnebes!"

bernardapera1Odnedavno radi s Kristijanom Schneiderom, bivšim trenerom Borne Ćorića, a prvi sljedeći cilj plasman je među najboljih 50. Ajla bi pak ove godine željela u TOP 20.

"Cool je vidjeti da netko ima sličnu priču kao i ja. Bernarda je jedna od cura s kojima se dobro slažem na Touru, pogotovo kad smo iz iste države."

pera"Na svakom turniru ako imamo priliku treniramo zajedno. Baš smo pričali maloprije kako bi bila dobra FED Cup ekipa da smo ostale još ja i ona."

Ta priča nije se dogodila, ali ona o uspješnim karijerama Ajle i Bernarde ide dalje...