MILOJKO PANTIĆ ZA AL JAZEERU BALKANS

Poznati novinar žestoko se obrušio na Srbe zbog Đokovića: 'Proradio vulkan primitivizma'

13. 02. 2020 - 11:03 | Tenis

Srbijanski teniser Novak Đoković (32) već duže od desetljeća oduševljava sportski svijet. Vodeći je na ATP listi, nedavno je osmi put osvojio Australian Open. Đoković želi postati najbolji u povijesti i igrač s najviše osvojenih Grand Slam turnira. Trenutno je na brojci 17, a ispred njega su samo Rafael Nadal (19) i Roger Federer (20).

A Đoković je, kao i brojni uspješni sportisti, imao težak put do svjetskog vrha. O tome je progovorio srpski novinar Milojko Pantić u tekstu za Al Jazeera Balkans. Pantić navodi da je Srđan Đoković još 2003. godine u Srbiji tražio poslovne partnere koji će dobivati postotak od osvojenih nagrada, no nije bilo sluha. Sve dok Novak nije krenuo s osvajanjem turnira.

novaksrdjan

"Tada (2008. op. a) je ušao među deset najboljih na svijetu i tog trenutka je proradio vulkan primitivizma i loših navika svih 'naših naroda i narodnosti' na Balkanu. Počinju razvlačenja u dnevno-političke svrhe, svojatanja i otimanja o djelić Novakove slave. Čak i od onih koji, kako je govorio Srđan Đoković, samo tri godine ranije nisu imali razumijevanje pomoći razvoju talentiranog dječaka. Čestitke stižu sa svih strana, javljaju se i oglašavaju pokušavajući ga razvući svi – od političara i političkih stranaka do sponzora, mentora, crkvenjaka i kvazipatriota", navodi Pantić i dodaje: "Srbija je kao država postala najveći teatar apsurda na svijetu, a Srbi kao nacija najveći apsurdisti koji se mogu zamisliti. Novak Đoković, njegova osobnost i sportska ostvarenja, djeluju nestvarno pri samoj pomisli na sredinu iz koje je potekao. Ta sredina dočekuje sve svoje svjetske i europske sportske prvake na samoprozvanom 'šampionskom balkonu' Gradske skupštine u Beogradu, samo ne šampiona među šampionima Novaka Đokovića."

djokovicĐoković je 2011. godine osvojio Wimbledon i pred "očima cijelog planeta rađa se najbolji sportista Srbije svih vremena".

djokovic

"Srbija je te 2011. godine, poslije tolikih čemernih godina, dobila čovjeka koji vraća nacionalni ponos i ulijeva nadu da se vlastitim radom može ostvariti ozbiljan uspjeh. Postao je svijetao primer svima, osim onima koji vode društvo i državu. Oni su pokušavali preko Novaka čak i obmanjivati ljude kako je to i uspjeh države Srbije i njihove politike. Novak Đoković im to nije dopustio i zato ga nema na 'šampionskom balkonu' Gradske skupštine u Beogradu", piše Pantić i zaključuje: "E sad, to je da čovjek ne povjeruje. U takvom ambijentu, u takvoj sredini gdje državu vodi i njome vlada talog društva, u tom društvu kome su skakavci pojeli čitava desetljeća života, iznikao je čovjek zadivljujućih vrlina. Rođena je jedna od najvećih svjetskih sportskih zvijezda današnjice, četverostruki sportista planeta – Novak Đoković."