Da li imate idealnu proporciju visine i težine? To možete provjeriti u tabeli koju smo izračunali za vas

14. 02. 2020 - 23:11 | Bikini


Ako vam je vaša baka oduvijek govorila da je sasvim uredu da na visinu od 165 cm imate 65 kilograma, onda imamo loše vijesti za vas.

Doktori se sa tim riječima ne bi nikako složili. Taj šlauf oko vašeg stomaka nije samo estetski problem nego može i da ozbiljno ugrozi vaše zdravle, a isto pravilo vrijedi i za neuhranjenost i manjak kilograma. U sljedećoj tabeli, možete da vidite koja je optimalna kilaža spram vaše visine.

 

grada
 
Postoji nekoliko načina da odredite idealnu težinu, od kojih je BMI ( Indeks tjelesne mase) vjerovatno najpopularniji. Međutim, strulnjaci na ovom polju upozoravaju da niti jedan vid mjerenja nije univerzalan, i ne može da važi za svaku personu ponaosob, jer je svaka osoba drugačije građena. Naime, sigurni smo da ste već upućeni u to da postoje djevojke koje su po svojoj prirodi nešto sitnije građe, i one koje su jednostavno drugačije građene, naprimjer djevojke koje su od malih nogu trenirale plivanje imaju dosta šira ramena. Sa druge strane bi bilo dobro napomenuti da kilaža nije jedini parametar kada se u pitanje uzme zdravlje.

salo1

“Bitno je da se kombinuje zdrava ishrana sa redovitim vježbanjem, jer se može desiti da prilikom dijete izgubite mišićnu masu, što vam nikako ne ide u korist. Tako da vaga onda pokazuje manji broj kilograma, ali to nije ono što vama treba. Iz tog razloga, vaga ne bi trebal da vam bude jedini pokazatelj vašeg trenutnog stanja”, rekla je nutricionistkinja Branka Mirković. Međutim broj kilograma može okvirno da vam pokaže da li je vaše tijelo u dobroj ili lošem stanju. Ponovo pogledajte tabelu i sami sprocijenite da li biste trebali poći na dijetu, ili se možete opustiti uz par redova čokolade.
Izvor: magazindan.info