ŠABAN ŠAULIĆ TREBAO DA ZAIGRA ZA OVAJ EVROPSKI KLUB! A evo zbog čega je odustao od fudbala u mladosti! OVO NIKO NIJE ZNAO O LEGENDARNOM PJEVAČU

15. 02. 2020 - 16:28 | Vremeplov

Završio je samo osnovnu školu.

Šaban Šaulić, kralj narodne muzike, iznenada je izgubio život u 67. godini, od posljedica teške saobraćajne nesreće koja se dogodila u Njemačkoj. Vijest o njegovoj smrti potresla je mnoge koji su ga voljeli kroz njegove pjesme, a malo ko zna kakav je život ovaj legendarni pjevač imao.

 


Šaban Šaulić rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu. Kao mladić maštao je o karijeri fudbalera, a bio je i izrazito talentovan za ovaj sport, toliko da je dobio poziv da zaigra za bugarski klub "Levski". Osim fudbala, volio je i boks, ali njegov život je krenuo u drugom pravcu.

Kao dijete, Šaban je živio veoma skromno. U njegovom domu nije bilo stalnih prihoda, a njegovi roditelji su prodavali lutriju i igračke kako bi prehranili porodicu. Dosta vremena provodio je i u Bijeljini, odakle potiče njegova majka Ilduza, po kojoj je kasnije Šaban dao ime svojoj ćerki, pjevačici Ildi Šaulić. Završio je samo osnovnu školu, a sa 18. godina preselio se u Beograd, kada počinju prvi njegovi koraci u muzici.

aban-sf


Šabana je u svijet muzike uveo njegov stric Alija, koji ga je pozvao da pjeva u kafani u koju je on obično išao. Rezultati koje je Šaban tada postigao napunivši kafanu bili su prvi korak prema sjajnoj karijeri. Počeo je redovno da nastupa, a poslije nekog vremena primjetio ga je Veroljub Jovanović koji je svirao prvu violinu u orkestru Budimira Buce Jovanovića. On je odmah prepoznao njegov talenat i počeo je da ga uči da pjeva. Upravo on je 1969. godine napisao Šabanovu prvu pjesme "Dajte mi utjehu" koja brzo postaje veliki hit. Te godine Šaban je izdao i svoj prvi album.

sabansaulic

Neke od njegovih pjesama poput "Bio sam pijanac", "Anka", "Avantura", "Ako me tražiš", "Dođi da ostarimo zajedno", "Žal", "Sneg je opet, Snežana" i mnoge druge postale su pravi evergrin, a neke od njih važe i za najveće hitove narodne muzike koji su ikad otpjevani. 

 

Iza sebe je ostavio suprugu Gordanu, sina Mihajla i ćerke Sanelu i Ildu.


Izvor: pink.ra