FIFA promijenila pravilnik o transferima, Talijanima to najteže pada

27. 02. 2020 - 21:30 | Drugi pišu >> Fudbal

FIFA je donijela novu odluku kojom želi smanjiti jaz između malih i velikih klubova.

Riječ je o ograničenju broja nogometaša koji mogu ići i dolaziti na posudbe. Prije svega, FIFA želi zaštititi klubove koji proizvode igrače. Vrijedi napomenuti da će nova pravila vrijediti samo za one igrače koji imaju navršene 22 godine ili više. 

Od sljedeće sezone svaki klub moći će na posudbama u drugim zemljama imati najviše osam igrača i toliko će ih moći i dovesti. Od sezone 2022./23. granica će pasti na šest igrača s 22 godine ili više. Dva kluba moći će razmijeniti najviše po trojicu igrača, što bi moglo otežati poslovanje klubovima sa službenim ili neslužbenim filijalama. 

Namjera je spriječiti najbogatije da za male novce uzimaju talentirane igrače u Europi. FIFA je odlučila i da će dodatnih 1 posto od ukupne cijene transfera ubuduće ići klubovima u kojima su se mladi igrači školovali. Dakle, postotak iz sredstava solidarnog fonda tako raste na četiri posto od cijene transfera. 

Naravno, ovo vrijedi samo za posudbe klubova iz različitih zemalja, odnosno onih koje su pod FIFA-inom ingerencijom, ali ubrzo će se pravila primjenjivati i na domaća natjecanja. Svi nacionalni savezi imat će rok od tri godine da ta pravila provedu i na vlastitom terenu. 

fifa

Talijani najviše na udaru

Isprva će se na udaru naći Talijani - Inter i Juventus koji imaju i preko 30 igrača na posudbama, a da pripadaju toj kategoriji. No teško je i zamisliti kakav će kaos zadesiti Atalantu koja nije ni blizu kategorije najbogatijih, ali svoje poslovanje itekako temelji na posudbama pa trenutno ima čak 67 igrača na posudbama i njih 22 s 22 i više godina. 

Na udaru će biti i Chelsea koji trenutno ima čak 27 igrača na posudbama, ali samo devetoricu s 22 ili više godina. 

Zanimljiv je i slučaj portugalskog Famalicaa jer on trenutno u drugim klubovima ima 11 posuđenih igrača. Tek preostalih 14 je zaista u vlasništvu portugalskog kluba. Istina, samo njih šest od tih 11 ima pune 22 godine ili više.