PROGLAŠEN NAJBOLJI EVROPSKI AUTOMOBIL GODINE: Ubjedljiva pobjeda FRANCUZA

02. 03. 2020 - 17:18 | Autosvijet
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

 


Francuski kompakt je u prestižnom izboru European Car of the Year dobio titulu automobila godine ispred Tesle Model 3 i Porschea Taycana.
Peugeot 208 proglašen je dobitnikom prestižne nagrade na ceremoniji upriličenoj u izložbenom centru Palexpo, gdje je sutra, 03. marta, trebao započeti sajam automobila u Ženevi da nije otkazan.

Zanimljivo je da su prva četiri najbolje plasirana automobila u ovogodišnjem izboru bili potpuno električni ili su nudili potpuno električne verzije u svojoj ponudi pogonskih sklopova.

car


Peugeot 208 koji se nudi i sa motorima sa unutrašnjim izgaranjem i s električnim motorom ostvario je uvjerljivu pobjedu kad su zbrojeni glasovi žirija. Osvojio je 281 bod, i to ispred dva električna automobila. Tesla Model 3 je dobio 242 boda i dobio drugo mjesto, dok je na trećem mjestu završio Porsche Taycan sa 222 boda.

Renault Clio kao direktni rival Peugeota 208 je zauzeo četvrto ispred Ford Pume, dok su daleko iza bili Toyota Corolla na šestom i BMW Serije 1 na sedmom mjestu.

carr

Šef Peugeota Jean-Philippe Imperato rekao je da je osvajanje nagrade "velika čast" i dodao je: "Mi volimo automobile i prepoznajemo da je žiri Car of the Year sastavljen je od stručnjaka, tako da nam je ovaj pobjeda zaista velika čast. Za nas je ovo veliko iznenađenje i veliko zadovoljstvo."
Izvor: klix.ba