NAKON TEŠKIH OPTUŽBI Tyson Fury se suočava s osmogodišnjom suspenzijom

15. 03. 2020 - 23:25 | Borba >> Boks

Antidoping agencija Velike Britanije otvorila je istragu protiv WBC prvaka svijeta nakon što je izvjesni Martin Carefoot javno objavio da mu je ponuđeno 25.000 funti kako bi svjedočio na sudu u korist Furyja, kada je ovaj 2015. godine pao na doping testu.

Fury se branio činjenicom da je jeo kontaminirano meso divlje svinje i doveo je dva svjedoka da to potvrde, te je prošao bez dvogodišnje suspenzije kojom je prvobitno bio kažnjen.

Ipak, Carefoot je nakon tri godine izašao u javnost i iznio je zanimljive činjenice da se radi o prevari, pa je Antidoping agencija Velike Britanije odlučila da pokrenut postupak.

screenshot-14

Ako se na kraju optužbe ispostave kao tačne, Furyja bi čekala dugogodišnja suspenzija iz boksa, a navodno mu prijeti kazna od osam godina izvan ringa.

Sve optužbe su naravno odmah opovrgnute, a promotor Frank Warren je bio sasvim jasan.

"Ovaj čovjek mi se javio u oktobru. Tražio mi je novac, a ja sam mu rekao da se nosi i da se javi Antidoping agenciji. Izabrao je ipak da se prvo javi novinarima. Kako neko ovog čovjeka može shvatiti ozbiljno. Tyson ga u životu nije vidio. Ostavit ćemo ovog agenciji, a izgleda da je novinarima dosadno sada kada nema fudbala", rekao je Warren.

Oglasio se i šef WBC-a Mauricio Sulaiman koji je pružio podršku Furyju.

"Radije vjerujem Furyju nego čovjeku koji je već ranije lagao za novac. Onaj ko tvrdi da je uzeo novac za laž na sudu, treba ići iza rešetaka. Ne znam zašto je čekao pet godina da ispriča svoju priču", rekao je Sulaiman.

Novi.ba/SportSport