NEĆE VAM BITI DOBRO OD OVE CIFRE: Evo koje će gubitke Hrvatska pretpjeti zbog "paralize sporta"

24. 03. 2020 - 21:20 | Druga strana sporta
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

DANAS je i službeno potvrđeno ono što se očekivalo. Olimpijske igre u Tokiju neće se održati ovog ljeta, već će biti prebačene u ljeto 2021.

Nakon gotovo mjesec dana ignoriranja globalne krize, organizatori Igara u Tokiju konačno su popustili i odgodili najmasovnije sportsko natjecanje na svijetu. Koronavirus je paralizirao sport, do danas su sva kontinentalna i svjetska natjecanja bila odgođena, a jedino je japanska vlada uvjeravala svijet da nema razloga da se Igre u kolovozu ne održe. Danas su napokon i oni popustili.

Na današnjoj telefonskoj sjednici japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach su se usuglasili da se Igre odgode za ljeto sljedeće godine.

toky1

Hrvatska košarkaška reprezentacija u lipnju je u Splitu trebala biti domaćin kvalifikacijskog turnira za Igre. Danas je postalo jasno da turnira neće biti, no ostaje pitanje kako će FIBA, HKS i MOO riješiti problem koji je nastao.

Hrvatska vlada je u domaćinstvo turnira uložila dva milijuna i 600 tisuća švicarskih franaka. HKS je uložio 25 tisuća, a kako je Savez već počeo s pripremama za turnir, nastali su i dodatni troškovi.

Nazvali smo predsjednika HKS-a Stojka Vrankovića da nam kaže postoji li način da Hrvatska ostane u igri za plasman za Tokio i što će biti s domaćinstvom turnira u Splitu.

''Totalni kaos. Nitko ne zna što će biti. Samo znam da nam uloženi novac moraju vratiti. Turnir u Splitu je bio dogovoren za ovo ljeto, ne za iduće. Uostalom, ne znam kako bi iduće godine to i bilo moguće zbog prenatrpanosti rasporeda. Iduće godine nas čekaju Eurobasket i Olimpijske igre. Ne vidim kako bi se mogao održati kvalifikacijski turnir. Takav turnir traje šest dana, a tome moramo pridodati i pripreme koje traju minimalno desetak dana. Ne vidim način da se otvori rupa u rasporedu'', kazao nam je Stojko pa je dodao:

tokyo

''Nemam pojma što će FIBA odlučiti. Možda će na Igre poslati ekipe po plasmanu sa zadnjeg SP-a, možda će se u obzir uzeti renking reprezentacija na svjetskoj ljestvici, a po meni bi bilo najpoštenije da se Euro prebaci u lipanj ili srpanj 2021. pa da se plasman s tog turnira uzme kao kriterij za plasman na Igre. Barem za ekipe poput nas, Grka, Litve, Slovenije… Dakle, ove koje su trebale igrati kvalifikacije.''

Podsjetimo, na tom turniru u Splitu momčad Veljka Mršića trebala je igrati u skupini s Brazilom Ace Petrovića i Tunisom, dok bi u drugoj skupini bili Njemačka, Rusija i Meksiko. Na Igre u Tokio išla bi samo po jedna reprezentacija sa svakog od četiri kvalifikacijska turnira.
Izvor: index.hr