FIBA poslala dopis svim Savezima: Evo koje su najvažnije odluke koje su donesene zbog pandemije koronavirusa

01. 04. 2020 - 14:17 | Košarka

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine danas je na svom sajtu objavio saopštenje u vezi sa pismom koje su dobili od FIBA-e a vezano za glavne promjene koje su uzrokovane koronavirusom.

fiba

- Poštovani sportski prijatelji, ljubitelji košarke,

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine 31. marta ove godine zaprimio je zvanično pismo od FIBA potpisano od strane generalnog sekretara Andreasa Zagklisa, kao i sve ostale članice krovne međunarodne kuće košarke. Prenosimo sažetak s najvažnijim dijelovima pisma, a s kojima želimo upoznati sportsku javnost u našoj zemlji.

FIBA s velikom pozornošću na dnevnoj bazi prati globalnu epidemiološku situaciju nastalu pojavom korona virusa (COVID-19) i s tim u vezi pravi procjene po pitanju stvaranja uvjeta o eventualnom ukidanju suspenzije na sva takmičenja.

Donesene su odluke koje se odnose na:

  • Održavanje Svijetskog prvenstva za košarkašice u Australiji u periodu od 22. septembra do 1. oktobra 2021. godine.
  • Odobren je kalendar takmičenja za period 2020 -2023 godina uz mogućnost korekcija u kalendaru takmičenja, sa posebnim osvrtom na pandemiju COVID-19.
  1. Olimpijski kvalifikacijski turnir, Svjetska prvenstva za mlade (U17 i U19) i seniorska kontinentalna Prvenstva (AfroBasket, AmeriCup, Asia Cup i EuroBasket) za oba spola, koji su dio odobrenog FIBA kalendara – Izvršni komitet FIBA će donijeti odgovarajuće odluke, uz obavezne konsultacije sa košarkaškim federacijama članicama i organizatorima/domaćinima takmičenja i Komisijom za takmičenja FIBA;
  2. Kontinentalna prvenstva za mlade (U16 i U18), kontinentalna klupska prvenstva koja su pod ingerencijom nacionalnih košarkaških federacija, a koje će biti organizatori/domaćini – Predsjednici kontinentalnih zona FIBA i izvršni direktor FIBA će donijeti odgovarajuće odluke, uz obavezne konsultacije sa predsjednicima i generalnim sekretarima nacionalnih košarkaških federacija.
  • Izmjenu košarkaških pravila koja će početi primjenjivati od 1. oktobra 2021. godine. Detaljne informacije se mogu pronaći na linku: fiba.basketball/documents
  • Odobrena su izmjene Internih pravila u 6 (šest) knjiga, a važne izmjene se odnose na: Opće odredbe, Takmičenja, Igrači i zvaničnici, Anti-doping, FIBA zone i 3×3 košarka.

Centralni Board FIBA je odobrio višegodišnji model domaćinstava za omladinska prvenstva svijeta te predsjednika i generalnog sekretara FIBA ovlastio da finaliziraju sporazume sa potencijalnim organizatorima/domaćinima takmičenja i ista predstave javnosti.

FIBA se zahvaljuje svima na dobroj saradnji, svim uposlenicima nacionalnih federacija, cjelokupnoj košarkaškoj zajednici, sa željom da svi uspješno prođemo vrijeme izazova.

Sportski pozdrav,

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine, stoji u saopštenju.

 

Novi.ba/Oslobođenje