LUKŠA ANDRIĆ

Bivši reprezentativac Hrvatske okončao karijeru s 35 godina

01. 04. 2020 - 16:52 | Košarka

Bivši centar Cibone, Cedevite i brojnih stranih klubova - Lukša Andrić - odlučio je okončati profesionalnu karijeru s 35 godina na leđima. Nekada standardan član hrvatske reprezentacije potvrdio je ovu odluku u razgovoru za Dubrovački vjesnik. 

"Volio bih da sam još mogao igrati, ali zbog problema s leđima nisam više mogao. Muku mučim s leđima još iz perioda dok sam bio u Kazahstanu. Pred kraj te sezone, 2014./15., ‘iskočio je disk’. Morao sam na operaciju. Preskočio sam čitavu iduću sezonu zbog toga, ali je nakon toga sve bilo u najboljem redu do sredine prošle sezone, moje posljednje. Tad su mi dva diska malo ‘izašla’, i to možda ne bi bio problem da nije bilo te ranije ozljede i operacije. Trebalo je zbog toga dosta više samokontrole, paziti se u igri.

Pokušao sam jer je pred nama bio završni turnir Kupa Mađarske. Ozljede su nas desetkovale. Bilo je onih koji nisu mogli nikako izaći na teren. I tako, igrao sam, i uspio sam izdržati. Još smo osvojili trofej, ali nakon toga više nije išlo... Sve se raspalo. Više nisam mogao. Pričao sam tad s trenerom i vodstvom kluba. Rekli su mi, odmori, pa ćemo vidjeti što će biti. Pokušao sam se oporaviti, pokušavao cijelo prošlo ljeto, ali nije išlo, baš nije nakon čega sam donio odluku o prestanku igranja", obrazložio je razloge prekida karijere.

Andrić je rođen u januaru 1985. godine, a karijeru je od 2002. godine gradio u Ciboni koja ga je igrački i afirmirala, uz posudbu u Dubravi nakon završetka juniorskog staža. Za cibose je igrao do 2010. godine, potom su uslijedile dvije sezone u Galatasarayu, po jedna u Cedeviti, Turk Telekomu, Astani i Manresi, a posljednje je tri sezone proveo u Mađarskoj, točnije u Szolnoku, bivšem članu ABA lige. 

Što se tiče reprezentativnog dresa, svakako valja istaknuti da je Andrić bio dio sastava Hrvatske na Eurobasketu 2013. u Sloveniji, gdje je hrvatska košarka igrala polufinale i na koncu osvojila četvrto mjesto, što nam je najveći uspjeh u posljednjih 25 godina. Na tom je prvenstvu odigrao tek 35 minuta ukupno na šest utakmica, a prosječno je zabijao 2.2 poena i hvatao jedan skok.