ČEFERIN RAZOČARAO SVE LJUBITELJ FUDBALA: "Preostale utakmice neće uopšte biti odigrane" JEDINO, AKO SE DESI OVO...

05. 04. 2020 - 08:11 | Fudbal

Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Aleksandar Čeferin objasnio je u razgovoru za ZDF kako se svakodnevno istražuju mogućnosti i potencijalna rješenja budući da je nogomet na nepoznatom terenu.

Čeferin je naveo kako bi u UEFA-i svi voljeli kada bi Liga prvaka i Evropska liga bili nastavljeni u julu, ali da svakako postoji krajnji rok do kada moraju biti završeni.

"Krajnji rok za završetak oba turnira je 3. august. U nepoznatoj smo situaciji i moramo biti fleksibilni. Možda ćemo morati igrati istim danima, čak i u istim terminima kao nacionalne lige. Imamo nekoliko različitih scenarija za nastavak Lige prvaka i Evropske lige u maju, junu ili julu, a postoji i opcija da preostale utakmice neće uopšte biti odigrane. To će mnogo zavisiti od vlada pojedinih zemalja i toga hoće li će one dozvoliti da se nogomet igra. Ukoliko kažu ne, mi tu ništa ne možemo. U septembru i oktobru će već biti kasno", rekao je Čeferin.

aleksandar-ceferin
Krovna kuća evropskog nogometa također ne bježi ni od opcije u kojoj će biti potrebno promijeniti sistem takmičenja.

"Možemo igrati koristeći postojeći sistem, a možemo igrati i samo po jedan meč umjesto dva i tada bi žrijeb određivao ko će biti domaćin ili možda možemo igrati i na neutralnom terenu. Možda će se desiti da igramo final-eight ili final-four sistem. Najvjerovatnije će se sve igrati bez publike, ali uz TV prenose. Bilo bi pogrešno ugroziti zdravlje igrača, navijača, trenera, sudija... Sport nam je potreban, on ljudima daje snagu i energiju i jasno je da navijači postaju nervozni. Nogomet je ozbiljan biznis, ali su u ovom trenutku prave superzvijezde ljekari, medicinske sestre i ostali zdravstveni radnici" poručio je Čeferin.
Izvor: klix.ba