JELENA ĐOKOVIĆ ŠIRILIA LAŽNE VIJESTI O VIRUSU, EVO ŠTA SE DESILO: Na Instagramu podijelila sliku, a onda se desilo OVO

09. 04. 2020 - 16:28 | Druga strana sporta

Od početka pandemije virusa društvenim mrežama su počele da se šire razne dezinformacije u vezi sa lijekovima za isti, ali i uzročnicima. 

Kao jedan od krivaca za pandemiju virusa označena je i 5G tehnologija.  Postoje dvije teorije o "odgovornosti" ove tehnologije - jedna je da 5G nekako suzbija imuni sistem, čime su ljudi navodno podložniji zarazi, dok druga tvrdi da se virus prenosi upotrebom 5G tehnologije.

Video snimak u trajanju od nekih desetak minuta u kom se upravo ova tehnologija optužuje za širenje korona virusa podijelila je i Jelena Đoković, supruga našeg najpoznatijeg tenisera Novaka Đokovića.

jelena1

- Toliko videa kruži danima, različite teorije o uzrocima virusa, metodama liječenja, prevencije... Evo ga jedan koji sam dobila prije neki dan. Ko ima vremena neka pogleda. Baš me zanima šta mislite. Pišite! - napisala je ona uz snimak koji je postavila.

Ova vijest je od strane Fakt čekera (Fact cheker) označena kao lažna. Ovaj post više ne može da se vidi na profilu Jelene Đoković, što znači da je ona dobila cenzuru na ovoj društvenoj mreži.

U objašnjenju se navodi da - diskreditovani doktor u viralnom videu netačno povezuje 5G mrežu i virus. Zbog informacija da je 5G tehnologija odgovorna za pandemiju sa kojom se suočava cijeli svijet u Velikoj Britaniji je došlo do masovnog uništavanja predajnika za ovu mrežu.

Nauka je sve optužbe na račun nove mreže odbacila kao besmislicu i glupost.

Podsjećamo, dezinformacije se pojavljuju i u vezi "narodnih" lijekova za virus.

To je proizvelo masovna trovanja a**oholom u Iranu (objavljena je vijest da a**ohol liječi virus) i bijelim lukom u Velikoj Britaniji (jedna žena je hitno primljena u bolnicu zato što je pojela kilogram i po bijelog luka kao prevenciju protiv virusa).

Ovim putem apelujemo na sve građane da se za informacije o pandemiji novog virusa, kao i o medikamentima koji se primjenjuju oslanjaju na zvanične informacije, svjetskih i domaćih zdravstvenih organizacija.