Otkrivena najveća prevara u istoriji NBA: Admiralov čuveni rekord je NAMJEŠTALJKA!

22. 05. 2020 - 14:59 | Košarka

Dejvid Robinson, čuveni Admiral, jedan je od najboljih košarkaša u istoriji NBA lige.

Bio je član Drim tima 1992. u Barseloni, član je Kuće slavnih u Springfildu, dva puta je bio NBA prvak (1999. i 2003), a 1995. je proglašen za MVP-a lige. Deset puta je igrao na Ol-star utakmici, a četiri puta biran u najbolju petorku lige.

Admiral je i jedan od šestorice igrača koji su postigli 70 ili više poena u jednoj NBA utakmici. Među tom elitom su Vilt Čembrlen (on je to uspeo više puta), zatim Kobi Brajant (81), Dejvid Tompson (73), Eldžin Bajlor (71), Dejvid Robinson (71) i Devin Buker (70).

Upravo ta njegova utakmica iz 1994. godine protiv LA Klipersa izgleda da je bila namještena sa ciljem da Robinson postane najbolji strijelac lige i preskoči Šakila O’Nila tada igrača Orlanda.

admiral1

Foto:EPA

Tada msu mu se igrači Klipersa, u posljednjoj utakmici sezone, “sklanjali”, a ovu tvrdnju izneo je legendarni Dominik Vilkins, koga je i tada kao igrača Klipersa bilo sramota, a i danas nije ništa manje

- Trenera nam je rekao: “samo da znate, rečeno mi je da povučem prvu petorku poslije četiri minuta u prvoj četvrtini”. Ja sam pitao “zbog čega?”. On je rekao “Sterling (gazda Klipersa) hoće da titula najboljeg strijelca ode na Zapad” - ispričao je Vilkins američkim medijima.

Vilkinsu je to bila jedina sezona u dresu tada jednog od najslabijih timova lige. I Ron Harper je tada igrao za Kliperse, potvrdio je Vilkinsove riječi.

- Uzeo sam svoje stvari, skinuo bandažere sa zglobova i otišao od tog kretena (trenera, prim. a). To što je uradio bila je je*ena sramota - prisjetio se tog trenutka košarkaš koji je kasnije bio dio šampionskog tima Čikago Bulsa.

Američki mediji “iskopali” su i izjavu Domiika Vilikinsa iz tog vremena, baš poslije meča sa Sparsima. Još tada je između redova govorio o velikoj prevari.

admiral2

Foto:EPA

- Ovdje nema ponosa. Ako možete da se pogledate u ogledalo nakon ove utakmice i budete zadovoljni sobom, nešto onda nije u redu. Nemam ništa protiv Dejvida, on je sjajan igrač, ali kako možete dopustiti momku da postigne 71 poen? Mislim da je to smešno. Pomogli smo mu u tome. Ako su željeli da ga puste da igra cijelu utakmicu, to je u redu, ali način na koji smo ga mi čuvali, kao da smo mu pomogli... Nikada u karijeri nisam video nešto tako, kažem vam istinu, nikada - rekao je tada Vilkins i završio sa Klipersima.

Na tom meču prvi centar Klipersa Elomar Spenser odigrao je samo pet minuta, pa Robinson praktično nije ni imao pravog čuvara čitavu utakmicu.

Ovako je Robinson komentarisao cijelu priču:

- Trener Džon Lukas je prije utakmice ušao u svlačionicu i rekao mi je pred svima da želi da ja šutnem svaku loptu. Sa nama je tada bio i Teri Kamings, koji mi je rekao da mi on neće dodavati. Koliko se često igrač nađe u takvoj situaciji? Jedna utakmica do kraja, a imaš šansu da budeš najbolji strijelac lige.

Robinson zaista jeste šutirao iz svih pozicija, na kraju 26 od 42, a ubacio je i 18 slobodnih bacanja iz 25 pokušaja.

Na kraju, jasno vam je: Dejvid Robinson je te sezone bio prvi strelac lige ispred O’Nila.