GOVORIO ZA DNEVNI AVAZ

Marko Tarabochia: Odluke EHF-a čekamo kao zapete puške

30. 05. 2020 - 23:15 | Ostali sportovi

Jedan od članova rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine koji je prošle godine imao operaciju križnih ligamenata koljena, Marko Tarabochia, povratak na rukometne terene tražio je preko Sesveta i mađarskog kluba Čurgo, ali i samog A tima koji je u januaru igrao Evropsko prvenstvo. Tamo Tarabochia ipak nije skupljao minutažu, pošto se tek vratio u takmičarski ritam, ali je bio dio ekspedicije na EP-u.

- Već tad sam se osjećao odlično i bio zdrav, ali na selektoru Bilalu Šumanu i struci je da odluči ko će igrati i u to ne bih ulazio, niti znam koji je razlog. Mislim da smo se na EP-u pokazali u dobrom svjetlu, pogotovo jer smo imali jake protivnike. Bilo je prekrasno biti dio toga. Nadam se da ćemo nastaviti u tom tonu, da će biti prilike za sve nas, a onda i za mene - kaže Marko Tarabochia za "Avaz". 

Odlukom EHF-a nisu dobili priliku da se probaju kvalificirati na SP u Egiptu, ali po kalendaru su već u oktobru kvalifikacije za EP.

- Pitanje je i dalje kako će to sve izgledati, dosta je problema oko kalendara. Mi ipak odluke čekamo zapeti kao puške. Iščekujemo te kvalifikacije, uvijek smo na korak od turnira, sad smo bili na njemu u Norveškoj i nadam se da ćemo to ponoviti. Mislim da ova reprezentacija to zavrjeđuje - ističe Marko.

Po povratku iz Norveške je odigrao samo tri utakmice za novi klub Čurgo, kojeg sa klupe vodi trener Alem Toskić.

- Tamo sam stvarno bio kratko i nisam na kraju ni dobio neku priliku da se pokažem. Trebali smo imati neizvjesnu prvenstvenu završnicu, boriti se za pozicije u Evropi, ali je sve prekinuto radi koronavirusa. Srećom uspio sam se vratiti odmah kući, prije nego su se zatvorile granice, tako da sam u Zagrebu još od marta.

Sad trenira individualno i očekuje novi angažman. 

- Bitno je da sam zdrav, a prilika će doći. Povreda koljena je sad stvarno daleko iza mene, oporavio sam se još u oktobru, i otad nisam imao problema. U Zagrebu treniram sa prijateljem, hokejašem Bornom Rendulićem (hrvatski reprezentativac koji je nastupao i u NHL-u, a trenutno je član njemačkog Mahajma, op.a.), lakše je sa nekim, nego potpuno sam. Kad klubovi uđu u dvorane, možda odem na koji trening Sesveta - priča Tarabochia i kaže s novim angažmanom neće žuriti