FIFA U VELIKOM MINUSU: Evo koliki je GUBITAK fudbala zbog pandemije DA LI JE OVO REALNO?

17. 09. 2020 - 21:50 | Drugi pišu >> Fudbal

Pandemija korona virusa od svog početka umnogome je pormetila život na kakav smo do tada navikli, a pored velika zdravstvene krize, proizvela je ekonomsku, koja se odrazila na sve svere, a posebno na sport..

Fudbal je jedan od sportova u kojem se "vrti" najviše novca, a Svjetska federacija (FIFA) objavila je nevjerovatan finansijski izvještaj, u kojem se vidi da su klubovi izgubili 14 milijardi dolara.

Koliko je to velika suma, govori činjenica da predstavlja trećinu od ukupne vrijednosti svih klubova na svijetu, koja se procjenjuje na oko 45 milijardi.


Do ove računice došlo je specijalno telo FIFA zaduženo za finansije, koje je napravilo analizu u saradnji sa brojnim ekspertima iz svijeta ekonomije i drugih nadležnih oblasti. Pored svega ne raduje prognoza da bi ta cifra mogla da se uveća dok se pandemija ne zaustavi, jer su klubovi ostali bez prihoda od ulaznica, dijela sponzora...

Krizom je najviše pogođena Južna Amerika, gdje se u nekim zemljama lopta nije ni zakotrljala, a u teškoj situaciji su i azijski klubovi.

FIFA je već reagovala i obezbijedila finansijsku pomoć od jedne i po milijarde, kako bi se čitava situacija lakše prebrodila i stvari što je prije moguće vratile u normalne tokove.