Božić propao kao datum početka nove NBA sezone. Evo kad bi trebala startati

23. 10. 2020 - 13:52 | Košarka

Sve se još, dakako, rješava u hodu, nije odlučeno ni hoće li sezona trajati pune 82 utakmice ili će biti skraćena, ali konačni je cilj da sezona 2021./22. počne u normalnom terminu, krajem oktobra.

Najduža sezona u historiji NBA lige završila je prije nepune tri sedmice, a sad smo već zagazili u kalendarski dio godine u kojem je trebala početi nova da se sve odvijalo po “starom normalnom”.
 
Još nije potpuno jasno kad će sezona 2020./21. uopće početi, ali vremena je još jako malo da krene ove godine. Najizvjesniji datum, prema mnogim američkim medijima, veliki je nacionalni praznik Dan Martina Luthera Kinga koji iduće godine pada 18. januara.

NBA je koketirala s Božićem kao datumom početka nove sezone, no liga o fiksnom datumu klubove mora obavijestiti dva mjeseca ranije, što znači da bi se za taj termin trebala odlučiti do nedjelje, a to se čini nemoguće jer još nema ni izbliza dovoljno sigurnih informacija o razvoju cjepiva protiv koronavirusa koje bi omogućilo normalizaciju života i putovanja te povratak publike u dvorane.

Sve se još, dakako, rješava u hodu, nije odlučeno ni hoće li sezona trajati pune 82 utakmice ili će biti skraćena, ali konačni je cilj da sezona 2021./22. počne u normalnom terminu, krajem oktobra.
 
Jedini fiksni datum u NBA kalendaru zasad je 18. novembra kada će biti održan draft, ali ne na tradicionalan način, nego virtualno.

Još se čeka odluka o početku prijelaznog roka, odnosno datuma na koji će klubovi moći početi pregovarati sa slobodnim igračima, a datum koji se najčešće spominje je 1. decembar. No ni prijelazni rok ne može početi dok se ne odredi visina salary capa, odnosno ograničenja na plaće, koja ovisi o visini prihoda lige iz prošle sezone. Oni su, zbog nedostatka publike, znatno opali, pa NBA mora odrediti brojku prema kojoj se klubovi mogu ravnati pregovarajući s igračima.

Protekle sezone salary cap iznosio je 109,1 milion dolara, a prije pandemije se procjenjivalo da će za novu sezonu porasti na 115 miliona. Međutim, ograničenje sasvim sigurno neće rasti, no mora se utvrditi hoće li i koliko će pasti jer bi značajan pad klubovima koji već imaju brojne igrače s visokim ugovorima donio velike financijske probleme.

(Index.hr)