ĐERONA SKRATIO SPISAK Povratak Nenadića, Vujina donosi kvalitet

23. 10. 2020 - 15:51 | Ostali sportovi
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Državni tim bi trebalo da bude sastavljen od igrača koji će u svakom momentu moći da daju više opcija i veći kvalitet, izjavio je selektor rukometaša Srbije Toni Đerona.

Đerona je objavio spisak igrača na koje računa na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine, gdje će rivali „orlova“ biti selekcije Grčke (4.11 Zrenjanin) i Belgije (7.11) u grupi u kojoj se nalazi još i selekcija Francuske.

Na spisku je 18 igrača i sedam rezervi: golmani: Todor Jandrić, Vladimir Cupara, Dejan Milosavljev, lijeva krila: Nemanja Ilić, Vanja Ilić, Mijajlo Marsenić, Živan Pešić, desna krila: Vukašin Vorkapić, Bogdan Radivojević, bekovi: Miljan Pušica, Ilija Abutović, Petar Đorđić, Lazar Kukić, Aleksa Kolaković, Petar Nenadić, Nemanja Zelenović, Marko Vujin, Jovica Nikolić; rezerve: Tibor Ivanišević, Miloš Grozdanić, Nemanja Obradović, Milan Milić, Darko Đukić, Stefan Vujić i Zoran Nikolić.

– Kada počneš sa nekim poslom, osnovno je da stvoriš što bolju sliku. Na dnevnom nivou pratim igrače, pokušavam da pogledam sve što mogu, da steknem uvid u njihove kvalitete. Ima talentovanih igrača koji igraju i u Srbiji, i u inostranstvu. U posljednje tri nedelje sam više fokusiran na utakmice koje nas čekaju. Ova nedjelja će biti značajna i zbog saradnje u okviru stručnog štaba, kako bismo podelili uloge. Nije lako raditi preko zoom-a- rekao je Ðerona za sajt Rukometnog saveza Srbije.

Kako je naveo, prva ideja je bila da napravi širi spisak, listu od 35 igrača i do sada je razgovarao gotovo sa svima, osim jednog ili dva igrača.

-Ova lista nije samo moja, do nje smo došli u okviru stručnog štaba. Sastajemo se redovno, svakih desetak dana. Pričamo o igračima, pratimo njihove igre. U kontaktu sam i sa nekim trenerima. Imamo problema sa kovidom, neki momci su bili povrijeđeni, nije bilo lako skratiti spisak , ali mogu da kažem da svi igrači koji su na listi su spremni da pomognu timu. I oni kojima sam rekao da neće biti na ovoj prvoj akciji, vjerujem da će nastaviti da rade u klubovima sa željom da budu pozvani. Nalazimo se u specifičnoj situaciji, imamo 18 igrača na spisku, ne znamo da li svi mogu da se odazovu, ali sam siguran da ćemo imati 18 igrača u Beogradu početkom novembra spremnih za ova dva meča- objasnio je Ðerona.

Najveću pažnju javnosti izaziva povratak u nacionalni tim igrača koji su bili dio srebrne generacije srpskog rukometa, poput Petra Nenadića i Marka Vujina, a tu su i Ilija Abutović, Petar Đorđić…

-Državni tim bi trebalo da bude sastavljen od igrača koji će u svakom momentu moći da daju više opcija i veći kvalitet. Jasno je da su Petar, Marko, kao i Ilija, igrači koji imaju jako dobru prošlost, a vjerujem i sadašnjost. Ne možemo govoriti o dalekoj budućnosti, nisu mladi, ali u naredne dvije-tri godine mogu da nam pomognu i budu neka vrsta mentora . Kada sam pričao sa njima, rekao sam jasno da je potrebno da pomognu timu. Niko ne igra više 60 minuta. Ako želite da zadržite nivo morate da rotirate igrače. Njihov kvalitet nam pruža više opcija u igri, a iskustvo može da bude od velike pomoći timu u ovom trenutku”.

Selektor je govorio i o tome kakve utakmice očekuje protiv Grčke i Belgije.

– Sa Grcima će to biti prava borba. Vjerujte, oni se uvijek bore, imaju taj ratnički duh, trče puno, sve rade u punom intenzitetu, imaju različite igrače, dobrog desnog beka šutera, srednjeg beka, kompletan su tim. S tim u skladu, moraćemo da se založimo 100 odsto svih 60 minuta kako bismo uradili nešto dobro. U prednosti smo s obzirom na igrače koje imamo, ali očekujem i ozbiljan pristup meču- rekao je Ðerona i dodao:


-Belgijanci su drugačiji, imaju više taktičkih opcija, igraju puno 7 na 6, imaju iskusne igrače koji igraju u Francuskoj i drugim ligama. Nisu fizički jaki kao Grci, ali taktički su raznovrsniji. Biće to drugačiji meč, pogotovo što igramo u gostima. Imamo praktično samo jedan dan posle Grčke za pripremu utakmice u gostima. Zato smo već pripremili video materijale, a momci će to dobiti da pogledaju kako bi znali šta da očekuju i pre nego dođu na okupljanj- zaključio je Đerona.