Rukometaši BiH protiv Estonije u Bugojnu ostvarili prvu pobjedu u kvalifikacijama

10. 01. 2021 - 22:08 | Ostali sportovi

Rukometaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Bugojnu u okviru 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo selekciju Estonije rezultatom 21:19 pa su tako stigli i do prvog trijumfa nakon prva dva poraza u grupi.
Početak utakmice protekao je u dosta lošoj igri obje ekipe, a igralo se gol za golom sve do rezultata 4:3. Tada uz pomoć odbrana Benjamina Burića reprezentacija BiH postiže tri vezana pogotka pa je na semaforu stajalo 7:3.

Do odlaska na odmor izabranici Bilala Šumana nisu dopuštali gostima da se primaknu pa je prvo poluvrijeme okončano rezultatom 12:9 za BiH. U našoj selekciji se osim Burića istakao Marko Panić s tri pogotka, dok je gotovo pola golova za Estonce do tada postigao Karl Toom (4).

Početak drugog poluvremena nije bio obećavajući, baš kao i u prvoj utakmici u Estoniji, pa su gosti vrlo brzo stigli do izjednačenja (13:13). To kao da je probudilo naše rukometaše koji se oporavljaju i ponovo stižu do maksimalna četiri gola prednosti. Bilo je 18:14.

Igrala je naša reprezentacija sve bolje kako se primicao kraj meča pa je u 55. minuti bilo pet golova prednosti. Po ko zna koji put Estonci su se vratili u igru, a na kraju je bilo samo dva gola prednosti za BiH. Izuzetno bitnu razliku od tri gola naši igrači prokockali su u posljednjih nekoliko sekundi susreta. Više razloga za slavlje na kraju su imali Estonci koji su nedavno slavili s tri gola prednosti pa će imati prednost ukoliko ove dvije ekipe budu imali isti broj bodova kada se okončaju kvalifikacije.

Najbolji u BiH bili su Panić i Josip Perić sa po četiri pogotka. S druge strane, Kaspar Lees i Toom su također postigli po četiri gola za Estoniju.

Reprezentacija BiH sada ima dva boda nakon tri odigrane utakmice. Toliko imaju i Austrija i Estonija, koja ima četiri odigrane utakmice. Prva je Njemačka koja ima sve četiri pobjede, odnosno osam bodova.