NAJBOLJI BH. KRUZERAŠ

Edin Puhalo za Sport.ba: Najbolji sam bh. bokser trenutno, a mnogo bi značilo da naši borci dobiju šansu raditi predborbe Adnanu Ćatiću

15. 01. 2021 - 17:36 | Borba >> Boks

Naš najbolji profesionalni bokser Edin Puhalo alias Iron Puki krajem oktobra prošle godine doživio je prvi poraz u karijeri. Crnogorski bokser Dilan Prašović slavio je tehničkim nokautom u devetoj rundi, a mi smo s Iron Pukijem razgovarali o samoj karijeri, ovom porazu, planovima za budućnost i još ponešto.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Krajem godine potpisali ste ugovor s poznatom promotorskom kućom MTK Global, koja inače zastupa i svjetskog prvaka u teškoj kategoriji (WBC verzija) Tysona Furyja. Koliko Vam to znači i kako je došlo do saradnje?

Puhalo: Što se tiče MTK Global, ja sam se s njihovim menadžerima upoznao kada sam u decembru 2019. godine bio u Japanu na WBO konvenciji, razgovarali smo o svemu i razmijenili kontake. U međuvremenu smo se čuli i ponudili su mi ugovor. Treba imati na umu da su oni jako ozbiljna svjetska menadžment kompanija koja u svom timu ima nekoliko svjetskih prvaka poput Yosha Tajlora, Tysona Furyja, Billy Joe Saundersa...

Naravno da sam sretan i ponosan na to jer ipak iz cijelog regiona uzeli su samo mene i to opet nešto govori o mom kvalitetu. 

137631529-261726505377516-7206465308593460151-n

Krajem oktobra doživjeli ste prvi poraz u karijeri u, kako je većina medija ocijenila, najvažnijem meču karijere. Crnogorski bokser bio je bolji tehničkim nokautom u 9. rundi. Je li moglo bolje ili jednostavno se nije dalo?

Puhalo: Što se tiče mog prvog poraza, to je bio najvažniji meč dosadašnje karijere međutim ja sam uvjeren da će u budućnosti biti mnogo boljih i važnijih borbi od ove. Poraz i pobjeda su sastavni dio ovog sporta, tako da nisam razočaran, niti sam psihički pao nakon njega, čak štaviše, još bolje treniram i uskoro bih trebao jurišati na 20. pobjedu.

Kada su u pitanju razlozi mog poraza želim i ovo da kažem: izgubio sam i ne krivim nikog osim samog sebe, ali ako ćemo objektivno gledati na sve što se događalo prije i na samom meču, onda moram da otkrijem i drugu stranu, koju ljudi ne vide kada borac uđe u ring. To je sljedeće: prije svega nisam imao podršku države za pripreme, a pripremao sam se tri puta za ovaj meč jer je otkazivan zbog korone. Morao sam i liječiti neke povrede u toku priprema i u isto vrijeme trenirati punom snagom. Također, morao sam svu organizaciju preuzeti na sebe kada su u pitanju moje pripreme, a to podrazumijeva sponzore, da bih mogao platiti trenere i cijelu moju ekipu, opremu, hranu, suplementaciju i same pripreme na planini.

Pored svih problema koje sam imao i koje sam rješavao pristao sam i na gostujući teren da boksam i još niz drugih faktora, koji se ne vide, a koji su doprinjeli da budem potrošen na samom meču. Napravio sam greške, ispravio sam ih i iz njih sam izvukao pouku. Dilan nije bolji od mene, samo je imao tim, koji je radio sve za njega, a on je samo trenirao. U mom slučaju je bilo obrnuto. U našoj državi nema razumijevanja za sport i to je postalo nešto sasvim normalno. Međutim, od nas sportista se očekuje mnogo više nego što se u njih uloži i pomogne im se. Niko ne vidi ove stvari koje sam naveo, a kada se popnete na ring i krenete boksati, svi vide vašu lošu izvedbu.

Osim toga, moj protivnik i ja nismo radili doping kontrolu, jer nam organizatori to dozvolili, čime je napravljen veliki propust. Namjerno ili slučajno, ja to ne znam, ali neke stvari su jako mnogo uticale na moj poraz. Nije se dalo, ali sam dobio poziv sedam dana prije borbe Anthony Joshua vs Pulev, da radim glavnu predborbu, za svjetskog prvaka, ali nisam mogao dobiti britansku vizu za kratko vrijeme, pa smo tako morali odustati. Dakle, prilika dođe kada se najmanje nadate.

Kako ocjenjujete proteklu godinu i šta možemo očekivati u ovoj 2021.?

Puhalo: Prošla godina je većinu nas boksera blokirala kada su u pitanju borbe, teško je bilo bilo šta organizovati, ali se nadam da će 2021. biti bolja jer bi se život trebao vratiti u normalu. Planirali smo dvije ili tri borbe, te jedan obični meč.

7

Mnogi su priželjkivali Vaš meč s Damirom Beljom. Da li do njega može doći u budućnosti i smatrate li da ste favorit u tom duelu?

Puhalo: Što se tiče meča s Beljom, u tom trenutku nije zaslužio dobiti priliku, a imali smo i druge planove. Može doći do borbe, ali on odlično zna i na koji način da do toga dođe.

Šta mislite o Džemalu Bošnjaku i ko je uopće najbolji bh. bokser trenutno u kruzeru?

Puhalo:Mislim da je Džemo dobar bokser i jako hrabar. Međutim, on nema pravi tim skojim bi mogao nešto napraviti, sam ne možeš graditi profi karijeru koliko god bio dobar i talentovan. Smatram da sam ja najbolji kruzeraš, a to ću potvrditi ako Bog da upravo u ovoj godini to vam svima obećavam. Osim toga, imam ove rezultate: WBC titulu 2018., dvostruku WBO evropsku titulu i četvrti sam izazivač za svjetskog prvaka. Također, izborio sam eliminacijski meč za WBO titulu svjetskog prvaka i recite mi ko to sve ovo još ima od bh. boksera.

138048891-414327493158177-658176510282292678-n

Pratite i svjetsku scenu. Adnan Ćatić (Felix Sturm) se vratio trijumfalno i koliko zapravo znače njegovi nastupi za ostale naše boksere?

Puhalo: Pratim naravno šta se sve događa u svijetu bokse. Moram priznati da se dosta toga promijenilo u 2020. godini. Tako je Wilder je izgubio protiv Fyurija, Lomascenko od Teofimo Lopez, Leo Santacruz od Gevota Davis, Calum Smith od Canelo Alvarez... Što se tiče Sturma drago mi je da se vratio, ovo je bilo jedan mali test za njega jer ovaj protivnik nije ni blizu njegove klase kakva je bio. Smatram da bi značilo mnogo ako bi naši borci dobili šansu da rade njemu same predborbe.

137542329-161822648711358-7278778331203889773-n

I za kraj, ko je po Vama najbolji bokser planete trenutno i je li Muhamed Ali najbolji svih vremena?

Puhalo: Moram biti iskren i priznati da je za mene trenutno Canelo Alvarez najbolji bokser. Što se bivših boksera tiče, Muhamed Ali je najveći, a Mike Tyson najbolji.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović