MUNDIJAL '98.

Ćiro Blažević: “J*bo te Batistuta”

24. 02. 2021 - 16:25 | Vremeplov

Miroslav Ćiro Blažević, koliko god sa jedne strane bio poznat po svojim trenerskim sposobnostima, ništa manje ga ljudi ne znaju i po njegovom, u najmanju ruku, “ležernom” ponašanju pred kamerama.

Ćiro je u svojoj trenerskoj karijeri uspio da dođe do dosta trofeja vodeći klubove i reprezentacije, pa je tako osvajao prvenstvo i kup Jugoslavije, kasnije prvenstvo i kup Hrvatske, prvenstvo i kup Švicarske, a možda i jedan od njemu najdražih uspjeha bilo je treće mjesto sa reprezentacijom Hrvatske 1998. godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, što je bio za ove prostore rezultat ravan čudu.

Ipak, legendarni hrvatski trener, naročito mlađim generacijama, poznat je kao čovjek bez “dlake na jeziku”, ali i kao veliki šoumen, pa je gotovo svaka TV emisija sa njim koja je išla uživo praćena od strane publike kako bi se vidjelo koju će psovku “odvaliti” “trener svih trenera” i na koji način će uspjeti da ih zasmije. Ali i pored stotina duhovitih izjava i psovki u karijeri Ćire Blaževića jedna se posebno pamti i prepričava toliko da je postala gotovo kultna.

Bilo je to 1998. godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj gdje je kao selektor Ćiro Blažević ostvario svoj najveći uspjeh u karijeri. Hrvatska se tada u grupi H nalazila sa Argentinom, Jamajkom i Japanom. U prva dva kola i “Kockasti” i “Gaučosi” su “tukli” Jamajku i Japan, pa je u posljednjem kolu trebalo da igraju međusobno za prvo mjesto u grupi.

Pobijedila je Argentina sa 1:0, ali ono što se dogodilo prije meča nasmijalo je ne samo sve prisutne na toj konferenciji za štampu, već i milione koji su kasnije gledali ovaj snimak. Na konferenciji je pored Ćire Blaževića bio i Zvonimir Boban i atmosfera je bila “ležerna”, uostalom kao i u većini slučajeva kada je Ćiro u pitanju.

Jedan od novinara pokušao je tokom konferencije vjerovatno da izvuče neku senzaciju, pa je upitao “izbornika” da li bi mijenjao Šukera za Batistutu, na šta mu je ovaj odgovorio: “Ni Zvone (Boban) ni ja ne bi dali Šukera za deset Batistuta!“ A kada je smijeh već počeo da se prostire salom, pogledao je u Bobana i u svom stilu dodao “Je*o te Batistuta…” – što je već izazvalo glasno smijanje svih prisutnih u sali.

Pogledajte sami kako je izgledala jedna od legendarnih izjava Miroslava Ćire Blaževića, zbog kojih ga navijači vole gotovo na svim prostorima bivše Jugoslavije: