RUSKI MILIJARDER IMA NOVU 'IGRAČKU'

Roman Abramovič ima novu jahtu od 500 miliona €: Jednu poklonio Putinu, druga ga štiti od projektila

24. 02. 2021 - 17:31 | Vremeplov

Ruski biznismen i vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, Roman Abramovič je dodao još jednu 'igračku" vrijednu 500 miliona eura u svoju kolekciju.

Imovina koju trenutno posjeduje dostiže nevjerovatnu vrijednost od skoro 10 milijardi funti. Posljednja stvar koju je dodao u svoju kolekciju je nevjerovatna jahta Solaris čija je vrijednost pola milijardi eura. S obzirom na to da je ovo njemu osma jahta, Roman očigledno voli da krstari morima.

Takođe, važno je napomenuti da je Roman Abramovič poklonio i jedan brod od "skromnih" 25 miliona funti predsjedniku Rusije, Vladimiru Putinu kada je on došao na tu funkciju davne 2002. godine.

U nastavku pogledajte i kako izgleda nova jahta Romana Abramoviča, koja je konačno "ugledala svjetlost dana"

Nova jahta Romana Abramoviča je počela da se gradi prije tri godine, da bi konačno ugledala svjetlost dana. Još uvijek nije završena, ali se vjeruje da će se ubrzo radovi privesti kraju, piše Blic.

1614178243308-roman-abramovic-830x0

Šta se nalazi na njoj?

Duga je 140 metara, dok je teška 11.000 tona.

- Jahta Solaris je veća od Bakingemske palate, eto tako ćete najbolje razumjeti njenu veličinu.

Najveća brzina koju će ova jahta dostići je 18 čvorova (33,33 km/h). Imaće 48 kabine, 8 paluba, mesta će biti za 36 putnika, dok će posadu činiti najmanje 60 ljudi.

Takođe na jahti će se naći heliodrom, bazen, "beach bar", djakuzi, spa...

superjahta-1-830x0

Roman izuzev Solarisa posjeduje i "super-jahtu" koja nosi naziv Eklips, a koja je koštala više od 450 miliona funti 2010. godine, da bi potom 2015. dodatno poboljšana.

Abramovič tvrdi da sa svim promjenama, popravkama i unapređenjima ova jahta sada vrijedi više od jedne milijarde.

Iako duža od Solarisa, ova jahta ima "samo" 24 kabine za goste, dva bazena, nekoliko djakuzija, saunu pa čak i noćni klub. Jahta posjeduje takođe i zaštitu od projektila ukoliko dođe do napada.

Izuzev svih ovih stvari, Eclipse posjeduje i svoju podmornicu koja može ići do 50 metara.

Osim ove dve "super jahte", Roman posjeduje još i sljedeće:

- LE GRAND BLEU

- SUSSUROO

- ECSTASEA

- PELORUS

- LUNA

superjahta-830x0

Dok je preostali brod, "Olympia", završio kao poklon Vladimiru Putinu. Olympia je koštala više od 25 miliona funti. A ova vrsta transakcije se obavila posredstvom jedne ofšor kompanije.

Tada su optužili Putina za korupciju, nepotizam i bezazleno trošenje nacionalnog novca.

Advokati Romana Abramoviča su rekli da su ove tvrdnje neutemeljene, ali nisu porekli da to nije bi poklon predsjedniku Rusije.