Sudija nakon tri godine priznao: "Samo da sam onda isključio Miralema Pjanića..."

01. 03. 2021 - 15:19 | Vremeplov

Na proljeće 2018. godine, vodila se fenomenalna bitka za naslov prvaka Italije između Juventusa i Napolija. Napolitanci su savladali torinski tim u finišu sezone i djelovalo je da bi mogli otići do Scudetta, a nakon 34. kola i sjajne pobjede Sarrijevog tima u Torinu, Napoli je sa Juventusom zaostajao samo bod.

screenshot-30

U sljedećem, 35. kolu, sve je moglo biti odlučeno. Derbi su igrali Inter i Juventus u Milanu, a Interu je pobjeda bila prijeko potrebna u borbi za plasman u Ligu prvaka. Na poluvremenu je Inter gubio sa 1:0 iako je bio bolji tim od Juventusa, a Miralem Pjanić je imao žuti karton od 21. minute. U 58. minuti je kod rezultata 1:1 i u periodu utakmice koji je apsolutno pripadao Interu napravio jako oštar start nad Rafinhom, a sudija mu nije dao drugi žuti karton. 

Taj meč sudio je Daniele Orsato, koji nije dobio pomoć iz VAR sobe, jer VAR ne odlučuje o žutim, već isključivo o crvenim kartonima. Promjenom pravila u Italiji, Orsatu je sada dozvoljeno da govori o situacijama iz svoje karijere, a upravo je o tome govorio na televiziji Rai Due, za koju je priznao da nije dobro procijenio situaciju u duelu Pjanića i Rafinhe.

"Bio sam jako blizu te situacije, ali upravo zbog toga nisam vidio ono što sam trebao vidjeti. Mislio sam da se radilo o podjednakom duelu sa obje strane. No, čim sam vidio ponovljeni snimak, shvatio sam grešku. No, tada je već bilo kasno... Moja greška je ostala, VAR mi nije mogao pomoći, a to je najveća greška moje karijere", kazao je Orsato.

U nastavku meča, Juventus je došao do velikog preokreta, koji je toliko pogodio dotad skoro besprijekorni Napoli, da se tim sa juga Italije već naredni dan "raspao" protiv Fiorentine, izgubio sa 3:0 i njegov san o Scudettu je ugašen.

Sport.ba/Oslobođenje