MEĐU ELITOM I NEKE BH. LEGENDE

ŠTA SADA RADE NEKOĆ NAM OMILJENI FUDBALERI Od pokeraša, glumaca, pilota, kečera do državnog lidera i tatto majstora

02. 03. 2021 - 10:55 | Vremeplov

Među zaljubljenicima u fudbal često vlada mišljenje da nakon završetka karijere nekad slavni fudbaleri vode lagodan život jer su tokom igračkih dana zaradili toliko novca, a pogotovo se tu misli na posljednjih 10-ak godina kada fudbaleri zarađuju, blago rečeno, nemoralne pare, da su osigurali nekoliko koljena svojih potomaka.

Realno, većina ih i uživa do kraja života ne radeći ništa i živeći reklama i sponzora koji ih često prate i godinama nakon završetka fudbalske karijere.

Međutim, nije uvijek situacija tako blistava. Neki su zbog rastrošnosti, pogrešnih ulaganja, kocke, brojnih ovisnosti ostali bez ičega, pa su se nakon karijere morali uhvatiti ozbiljnog posla kako bi preživjeli. Drugi ipak nisu imali tih problema, ali su svejedno željeli da se dodatno nadograde, školuju, uspiju u nekoj drugoj oblasti i budu korisni društvu poslije fudbalske karijere.

I mnogi su itekako uspjeli na nekim novim poljima i to na profesionalnom nivou, neki su postali i uspješni političari (slavni golgeter Milana George Weah dogurao je do predsjedničke fotelje Liberije), otkrivši tako u kasnim tridesetim neke dotad svoje neotkrivene talente. Da bi se nabrojali svi oni čija su zanimanja poslije fudbala vrijedna pažnje, trebalo bi barem desetak novinskih strana. Mi ćemo spomenuti neke, po našem izboru, bivše fudbalere od kojih se po okončanju karijere nisu očekivala neka zanimanja.

george-weah-liberia-election-176mtnmcn4sw6125ciljxoeauj

Lilian Thuram - njega će se oni malo stariji zauvijek sjećati po ona dva gola iz polufinala SP-a 1998. Draženu Ladiću. Penzionisao se 10 godina poslije i to na "Nou Campu". Ušao je u historiju kao igrač s najviše utakmica za francusku reprezentaciju (142), a nakon karijere Thuram se posvetio politici uglavnom se brinući za prava manjina...

Kakav je strašan napadač bio Hernan Crespo. U Parmu je došao 1996. iz River Platea, a nosio je dres još milanskih velikana i Chelseaja, da bi se u Parmi penzionisao već sada daleke 2012.

crespo

Vodio je mladi tim ove ekipe u Primaveri, a onda je preselio u Modenu, da bi potom imao i avanturu u svojoj Parmi gdje je bio potpredsjednik. Trenutno je ambasador ovog kluba.

Nikako ne smijemo zaboraviti nevjerovatnog Tima Wiesea, čovjeka koji je još ne tako davne 2012. čuvao mrežu aktuelnog svjetskog prvaka Njemačke. Bivši golman Kaiserslauterna, Werdera i Hoffenheima je u septembru 2017. godine zaključio fudbalsku karijeru i postao kečer! Wiese se zbog novog posla maksimalno nabildao i postao njemačka verzija Hulka Hogana.

wiese1

Oni malo više stariji se zasigurno sjećaju legendarnog švedskog fudbalera Thomasa Brolina iako ga je danas zbog viška kilograma teško prepoznati. Nekadašnji napadač Parme je radio sve i svašta nakon što je napustio travnjake. U rodnoj je Švedskoj ulagao u nekretnine, pa otvorio restoran koji je kažnjen “mali milion” puta zbog točenja pića maloljetnicima, potom je prodavao cipele, pa usisavače… ukratko imao je dosta “šarolik” biznis i život.

Proslavljenom francuskom reprezentativcu Fabianu Barthezu je nedostajalo adrenalina nakon skidanja golmanskih rukavica, pa je odmah navukao one automobilističke. Ne tako davno nastupio je i na poznatoj utrci 24 sata Le Mansa.

Ljubav prema auto-moto sportu gaji i Jerzy Dudek, poljski golman kojeg navijači Redsa pamte kao junaka finala Lige prvaka 2005. Nekadašnji poljski čuvar mreže sudjelovao je u Wolkswagen Golf kupu u Poljskoj.

dudek

Inače, golmani su čini se vrlo svestrani ljudi, a to potvrđuje i činjenica kako je možda i najveći svih vremena, Rus Lav Jašin, osim fudbalskih, čuvao je i golove u hokeju na ledu i bendiju, a Sovjetski savez predstavljao je kao golman čak tri sporta.

Ko išta zna o fudbalu, čuo je za bivšeg reprezentativca Velsa Vinnija Jonesa koji je postao holivudski glumac, dok je bivši fudbaler Besiktasa Ilhan Mansiz, koji je poznat i po čuvenom zlatnom golu s Mundijala 2002., protiv Senegala, postao profesionalac u umjetničkom klizanju! Bivši golman Valencije i Španije Santiago Canizares je bio vozač u reli-utrkama, baš kao Barthez i Dudek.

Jedan od najboljih danskih fudbalera proteklih godina Daniel Agger je nakon igračke karijere postao tattoo majstor. Ovaj stasiti stoper za dansku selekciju je skupio 75 nastupa. Na tijelu ima više od 50 tetovaža.

Daniel_Agger_4

Holanđanin Royston Drenthe je dogurao do reprezentacije upisavši jedan seniorski nastup, a vrhunac karijere imao je igrajući za Kraljeve. Pet godina je bio član kraljevskog kluba, ali zadnje dvije sezone je proveo na posudbama u Herculesu i Evertonu. Po okončanju karijere okušao se kao reper pod umjetničkim imenom Roya2faces.

Bivši kreator igre Bayerna Mehmet Scholl je osnovao svoju producentsku kuću, dok je bivši fudbaler Celtica i Kopenhagena Harald Brattback postao pilot.

Osvrnimo se i na bh. proslavljene fudbalere. Generacija koja je bila na korak plasmana na Euro 2004. i SP 2006. već godinama ne igra aktivno fudbal.

Legendarni bh. zmaj Sergej Barbarez je nedugo po završetku karijere postao član Nadzornog odbora HSV-a, a na toj poziciji zadržao se nešto više od godinu. Barbarez danas živi 300 na sat! Puno putuje jer ima ulogu profesionalnog igrača pokera!

barbarez

Zlatan Muslimović u Sarajevu je kupio vilu. Muslimović je uspješno uplovio u menadžerske vode i, prema posljednjim informacijama, radi na destinaciji BiH - Kina - Grčka - Italija.

Legendarnom Zvjezdanu Misimoviću ukazana je pozicija savjetnika Izvršnog odbora FSBiH. I za kraj spomenut ćemo sjajnog Elvira Bolića, koji se posvetio ugostiteljstvu. Živi u glavnom bh. gradu, ima restoran i brojne nekretnine, a često je ukazivao na mešetarstvo u samoj bh. selekciji. Zato nije ni čudo što za nekad klasnog strijelca nema mjesta na nekoj od pozicija u samom vrhu bh. saveza...