Jedan od najvećih srpskih fudbalera

NEVJEROVATNA PRIČA MILOVANA JAKŠIĆA: Od nesretnog dječaka, preko heroja iz Urugvaja, do osnivača Crvene zvezde!

07. 03. 2021 - 08:10 | Vremeplov

O životu jednog od najvećih srpskih fudbalera svih vremena malo se zna

Milovan Jakšić bio je legenda srpskog i jugoslovenskog fudbala, najbolji golman prvog Svetskog prvenstva, a prije svega – bio je učesnik inicijativne sjednice osnivačkog Odbora OFD Crvene zvezde. 

Slobodno se može reći da je bio ličnost od nesumljivog autoriteta čije se mišljenje veoma cijenilo, pogotovo kada se biralo ime novog fiskulturnog društva tog 3. marta 1945. godine, u sedištu Gradskog odbora USAOS-a u ulici kralja Milutina broj 2. 

Poslije dužeg vijećanja i imena poput Dinama, Udarnika, Mladosti, Torpeda ili Lokomotive, Slobodan Ćosić je predložio: ,,Da naše društvo nazovemo Zvezda“, na šta je Zoran Žujović spontano dodao: ,,Kad je Zvezda, neka bude crvena.“ 

Kancelarijom se prolomio aplauz oduševljenja, ali ono što je bilo najvažnije – ime se svidjelo Milovanu, koji je tom prilikom još izjavio da će njegova knjižara platiti sve troškove registracije novog Omladinskog fiskulturnog društva ,,Crvena zvezda“. Tako je udaren pečat budućem najvećem klubu sa ovih prostora.

U fudbalskom klubu bio je od samog njegovog osnivanja na raznim funkcijama i bio je jedan od njegovih najistaknutijih rukovodilaca. Isticao se marljivim radom, silnim zalaganjem i požrtvovanjem. 

Oni koji su ga znali govorili su da je malo ljudi takvog srca i ponašanja. Igrači su u njega gledali kao iskusnog učitelja i glavnog savetnika. Bio im je uzor sportskog poštenja, drugarstva i discipline.

Kao golman bio je vrlo požrtvovan, hrabar i smeo, s izvanrednim refleksom. Sjajnim odbranama na prvom Svjetskom prvenstvu zaslužio je nadimak koji mu je dala tamošnja javnost – ,,El Gran Milovan“.

Sport.ba/Kurir.sport