Dosta kontraverzi

Ko je zapravo kriv? Ono za šta je Verstappen kažnjen, Hamilton uradio isto!

29. 03. 2021 - 11:24 | Ostali sportovi

Nova sezona Formule 1 počela je sjajnim duelom Lewisa Hamiltona i Maxa Verstappena, pobjedu je na kraju odnio akutelni svjetski prvak u bolidu Mercedesa. 

Verstappen je prilikom preticanja cijelim bolidom napustio stazu u zavoju 4 pa je nekoliko stotina kasnije bio primoran da propusti Hamiltona.

Pravilna su poprilično jasna i preticati van granica staze je strogo zabranjeno zbog čega je vozač Red Bulla odmah kažnjen.

Međutim, dosta polemika je izazvala i sudijska odluka koju je Lewis Hamilton, ali i drugi vozači obilato koristio tokom trke jer su sudije kazale da napuštanje staze u zavoju 4 neće biti sankcionisano.

Tako da najviše odgovornosti za ovu kontroverzu nose sudije na čelu s direktorom utrke Michaelom Masijem.

"Na početku utrke rečeno je da ograničenje staze u zavoju 4 neće biti sankcionirano, a onda smo u utrci iznenada čuli da će se, ako nastavite ići široko, to smatrati prednošću i da može prouzročiti potencijalnu kaznu", rekao je šef Mercedesa Totto Wolff.

"A onda nas je na kraju ta odluka zapravo natjerala da pobijedimo u utrci. Max je otišao široko u definiciji direktora utrke, stekavši prednost, morao je vratiti poziciju i to je spasilo našu pobjedu."

"Dakle, moramo biti dosljedni u tome koje se poruke daju. Moraju biti jasne, moraju biti svete, a ne Shakespeareov roman koji ostavlja tumačenje", poručio je Wolff.

Sport.ba/SportSport.ba