Ljubitelji fudbala s nestrpljenjem čekaju meč

El Clasico: Meč od 1.5 milijardi eura

08. 04. 2021 - 11:56 | Fudbal

El Clasico, rekli bismo, dolazi u najboljem mogućem trenutku. Obje ekipe su u borbi za naslov, igraju u dobroj formi i očekuje nas novi spektakl.

Izabranici Ronalda Koemana nalaze se na 2. mjestu tabele sa bodom zaostatka za vodećim Atleticom iz Madrida i dva više od trećeplasiranog Reala. U prvenstvu su u seriji od 19 utakmica bez poraza i sasvim sigurno da u Madrid stižu prepuni samopouzdanja.

S druge strane, izabranici Zinedinea Zidanea u najveći derbi na svijetu ulaze na krilima pobjede protiv Liverpoola u prvom susretu četvrtfinala Lige prvaka (3:1) i sa devet uzastopnih mečeva bez poraza u Primeri.

Rezultat je teško prognoziratti, a što se tiče ekonomske strane, odnosno vrijednosti ekipa, Barcelona je u neznatnoj prednosti.

Tržišna vrijednost Barcelone prema Transfermarktu je 823 miliona eura, dok je Realova vrijednost 745.5 miliona miliona. Drugim riječima, u subotu ćemo u El Clasicu gledati ekipe koje ukupno vrijeme nešto više od 1.5 milijardi eura.

Najvrijedniji igrač Reala je Thibaut Courtois, čija tržišna vrijednost se procjenjuje na 75 miliona eura, a odmah do njega su Casemiro, Federico Valverde i Rapahel Varane koji vrijede po 70 miliona eura. Tony Cross i Ferland Mendy vrijede po 50 miliona eura.

Što se tiče tržišne vrijednosti igrača Barcelone, prema Transfermarktu su najvjrijedniji Lionel Messi, Frenkie de Jong, te Ansu Fati. Njihova vrijednost procijenjuje se na po 80 miliona eura. Marc-Andre ter Stegen u ovom trenutku vrijedi 75 miliona eura, dok je Pedrijeva vrijednost pet miliona niža.

Top 5 najvjerijednijih igrača Reala:
Thibaut Courtois (75 miliona eura)
Casemiro (70 miliona eura)
Raphael Varane (70 miliona eura)
Federico Valverde (70 miliona eura)
Tony Cross (50 miliona eura)

Top 5 najvjerijednijih igrača Barcelone:
Lionel Messi (80 miliona eura)
Frenkie de Jong (80 miliona eura)
Ansu Fati (80 miliona eura)
Marc-Andre ter Stegen (75 miliona eura)
Pedri (70 miliona eura)

Sport.ba/SportSport.ba