BORILAČKI SPORTOVI

MCGREGORA NI NA MAPI: Silva odabrao četiri najbolja borca u historiji MMA

24. 07. 2021 - 13:28 | Borba >> MMA

Jedan od najvećih MMA boraca u historiji tog sporta Brazilac Anderson Silva otkrio je za američke medije za koga on smatra da pripada "Maunt Rašmoru" tog sporta.

„Maunt Rašmor“ je planina u SAD u koju su uklesani likovi četverice najvećih predsjednika u historiji te države, a često se u tom kontekstu govori i o „Maunt Rašmoru“ nekog sporta. 

- Mnoge borce poštujem, ali ako baš govorimo o najboljima ja bih izdvojio Bi-Džeja Pena (BJ Penn). Ono što je taj momak učinio za naš sport je nevjerovatno. Zatim, Habib (Khabib Nurmagomedov). On je zvijer, sjajan je. On je svojim pritiskom i hrvanjem promijenio MMA. Tu bih dodao i Rojsa Grejsija (Royce Gracie) koji je sve započeo. Četvrti je moj najbolji prijatelj ’Minotaur’ Antonio Rodrigo Nogeira. On mi je dao crni pojas u brazilskom džiudžicuu -  objasnio je svoj izbor Anderson Silva.

Inače, Brazilac je posljednji meč imao u oktobru prošle godine kada je izgubio od Juraja Hola. Popularni "Pauk" karijeru je započeo 1997., a tokom 23-godišnje karijere ostvario je skor od 34 pobjede i 11 poraza. Najduže je bio šampion u historiji UFC-a, čak 2.457 dana, u periodu od 2006. do 2013. godine.