Žestoka kazna

Alžirac koji je odbio da se bori protiv Izraelca više nikada neće nastupati na Olimpijadi

25. 07. 2021 - 10:39 | Borba

Međunarodni olimpijski komitet je zaprijetio da se alžirski džudista Fethi Nourine više nikada neće pojaviti na Olimpijskim igrama.

Nourine je nedavno odbio borbu protiv Tohara Butbula iz Izraela uz riječi:
"Naporno smo radili kako bismo se kvalifikovali za Olimpijske igre, ali palestinska je stvar veća od svega toga".

Podržao ga je i njegov trener Amar Ben Yaklif, koji je kazao da su on i njegov borac donijeli ispravnu odluku. Fethi je i 2019. godine napustio Svjetsko prvenstvo nakon što je također trebao da se bori sa spomenutim takmičarom iz Izraela.

"Bild" podsjeća da se alžirski džudista otvoreno razmetao svojim antisemitizmom i proglasio političku potporu Palestincima koji su godinama u sukobu s Izraelom.

Međunarodni olimpijski komitet je Alžirca i njegovog trenera ekspresno poslao kući, oduzevši im olimpijsku akreditaciju. No, neće stati na tome. Sada je odlučeno da se zauvijek zabrani Nourineu nastup na Olimpijskim igrama.

"Prekršio je osnovne olimpijske vrijednosti poput prijateljstva i međunarodnog razumijevanja", poručeno je od strane organizatora Igara.

U prošlosti je bilo i drugih političkih slučajeva u džudu. 2016. godine egipatski džudista Islam El Shahaby nije se želio rukovati s Izraelcem u prvom kolu takmičenja preko 100 kilograma na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Pritisak društvenih mreža natjerao je 32-godišnjeg Egipćanina, osvajača medalja Svjetskog prvenstva 2010., da se povuče.

Međunarodna federacija, koja je sada također privremeno suspendirala Nourinea, izdala je četverogodišnju zabranu iranskom džudo savezu u septembru 2019. usred zahtjeva Teherana da njihovi sportisti odbiju duele s Izraelcima.

Zabrana je stupila na snagu nakon što je džudista Saeid Mollaei napustio iranski tim na Svjetskom prvenstvu u Tokiju, kada mu je naređeno da namjerno gubi mečeve kako bi izbjegao borbu protiv Izraelaca.

On je kasnije odlučio da nastupa za Mongoliju.

"Takmičim se sada samo za Mongoliju. Više ne predstavljam Iran. Oduvijek sam bio sportista i nikada se nisam bavio politikom", izjavio je Mollaei, koji trenutno u Tokiju brani boje Mongolije.

Sport.ba/SportSport.ba