Tokio 2021

Kina i Japan vode po broju osvojenih medalja, BiH i dalje čeka svoju prvu

25. 07. 2021 - 12:43 | Ostali sportovi

U toku je treći dan Olimpijskih igara u Tokiju, a neki će ubrzo imati i dvocifren broj osvojenih medalja.

Na listi najuspješnijih je Kina koja ima ukupno devet metalja. Kinezi imaju čak pet zlata, jedno srebro i tri bončane medalje.

Iza je Japan sa pet medalja, od čega četiri zlatne i jedna srebrena. Treće mjesto pripada Sjedinjenim Američkim Državama. Iako su prvog dana bili bez ijedne medalje, sada se slika popravila po Amerikance, pa imaju čak osam medalja - dva zlata, dva srebra i četiri bronce.

Južna Koreja je četvrta sa pet medalja, od čega su dvije zlatne i tri brončane. Zatim slijede ruski sportisti koji se takmiče pod nazivom "ROC" (Ruski olimpijski komitet) koji su ostvarili četiri medalje (zlato, dva srebra i jedna bronca).

Italija ima također četiri medalje, jednu zlatnu, jednu srebrenu i dvije brončane. Australija je osvojila po jedno zlato, srebro i broncu. Tunis ima zlato i srebro, a Austrija, Ekvador, Mađarska, Iran, Kosovo i Tajland po jednu zlatnu medalju.

Od susjednih zemalja, Srbija ima dvije medalje, jednu srebrenu i jednu brončanu, a Hrvatska, baš kao i BiH, čeka svoju prvu medalju u Tokiju.

Naravno, naša olimpijska delegacija nikada prije nije osvojila nijednu medalju, a najbliže tome smo upravo u Tokiju. Naš taekwondoista Nedžad Husić borit će se danas za brončanu medalju, nakon što je u polufinalu poražen od Uzbekistanca Rashitova.

Olimpijske igre u Tokiju, 32. po redu, svečano su otvorene u glavnom gradu Japana u petak i trajat će do 8. augusta. Ceremonija otvaranja, shodno pandemiji korona virusa, nije bila spektakularna kao ranije, a tokom programa odata je počast svim žrtvama bolesti zbog koje su Igre odložene prošle godine.

Olimpijsku zastavu Japanu predao je prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budu održane prošlog ljeta, ali su odložene na godinu dana zbog pandemije korona virusa.

Sportisti i ostali učesnici biće redovno testirani, njihovo kretanje biće ograničeno i moraće da se pridržavaju posebnih mera, nakon što se svakodnevno u Olimpijskom selu prijave slučajevi zaraze.

Organizatori su zapretili diskvalifikacijom svakog sportiste koji se ne bude pridržavao pravila.

Sport.ba/SportSport.ba