PROBLEMI U OSBIH

Fatić: Lako se može dogoditi da naše odbojkašice ne odu na Evropsko prvenstvo

27. 07. 2021 - 18:05 | Ostali sportovi

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine na Ilidži se priprema za nastup na Evropskom prvenstvu u Srbiji.

Bosna i Hercegovina na EP-u će igrati u grupi A sa domaćinom Srbijom, te selekcijama Azerbejdžana, Rusije, Belgije i Francuske. Utakmice će biti odigrane u Beogradu.

Predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić naglasio je na današnjoj konferenciji za medije da je Savez obezbijedio uslove za kvalitetne pripreme bh. odbojkašica, ali da se cijeli proces odvija u teškim uslovima.

"Očekivao sam daleko veću finansijsku podršku institucija, neki su nam dali podršku, ali to je zasad nedovoljno i lako se može desiti da ne otputujemo na Evropsko prvenstvo", kazao je Fatić, prenosi Fena.

Selektor BiH Stevan Ljubičić objašnjava da su odbojkašice BiH već punu nedjelju u pogonu, ali da trenutno trenira samo 15 djevojaka, te da je ekipa deficitarna na poziciji primača servisa.

"Razmatramo da priključimo nekog sa šireg spiska reprezentacije zbog kvalitetnijih priprema. Cilj je da se što bolje pripremo, atmosfera je odlična u ekipi i moram pohvaliti sve igračice zbog zalaganja i požrtvovanosti. Ovo je bitan period za sve nas, ne trebam napominjati važnost Evropskog prvenstva. Imamo sve uslove u Sarajevu. Pripreme teku u najboljem redu, povreda nema što je navažnije", kazao je selektor i dodao da će se selekcija BiH pripremati na Ilidži do 17. augusta kada putuje u Beograd.

Ljubičić dodaje da je za bh. odbojkašice i cijeli Odbojkaški savez BiH uspjeh kada "predstavljaju narod na pravi način i kada daju sve od sebe u svakom meču".

"Sve ekipe će doći u najjačim sastavima. Imamo još tri sedmice za pripreme, fokusirani smo, ali ništa ne obećavamo. Idemo na EP da prikažemo sebe u najboljem izdanju. Svaki set i pobjeda je veliki uspjeh za bh. odbojku. Ovo je put ka boljitku i najveći uspjeh je razvoj klubova i što veći odziv mladih odbojci, a da se potom unaprijedi kompletan sistem. Put ka uspjehu je veoma strm, ali znamo da to ne može doći preko noći", naglasio je selektor.

Kapiten reprezentacije BiH Edina Begić naglašava da je djevojkama odmor nakon kvalifikacija i Srebrene lige dobro došao.

"Djevojke su prikupile energiju i pripremaju se sada za EP i veliki nastup za BiH. Grupa nam je teška, znamo gdje su Srbija i Rusija u odbojci, ali mi moramo tražiti naše šanse protiv svake ekipe u svakoj utakmici. Svjesne smo da je sport u BiH na niskim granama i da nemamo podršku države, međutim djevojke pokušavaju da se fokusiraju na treninge i našu igru. Nadam se da će se situacija promijeniti i da će institucije vidjeti da napredujemo i da uz podršku možemo više uraditi za državu i predstaviti BiH na takmičenjima u boljem svjetlu", zaključila je Begić.

Nastup na EP-u bit će prvi u historiji odbojkaške reprezentacije BiH. Takmičenje će trajati od 18. augusta do 4. septembra. Pored Srbije, domaćini takmičenja su Hrvatska, Rumunija i Bugarska.