OBJAVILI SMO NETAČNU VIJEST I IZVINJAVAMO SE SVIMA

ISPRAVKA VIJESTI: Nije tačno da se u BiH olimpijska medalja nagrađuje s 2.300 eura

28. 07. 2021 - 08:03 | Ostali sportovi

Nedavno smo objavili vijest kako je poznato da osvajači medalja na Olimpijskim igrama dobivaju nagrade od svojih država, a u našoj regiji Bosna i Hercegovina ubjedljivo daje najmanje nagrade.

U tekstu smo naveli da Hrvatska zlatnu medalju na Olimpijskim igrama nagrađuje s 27.600 eura. Srebro vlada premira sa 17.300 eura, a bronza u Hrvatskoj vrijedi 12.200 eura.

Sportisti osvajanjem olimpijske medalje od države osiguravaju i sportsku penziju, ali ona će im se početi isplaćivati kada napune 45 godina.

Hrvatska će još za osvajanje medalja nagraditi i trenere uspješnih sportaša. Trener osvajača olimpijskog zlata dobiva 22.600, srebra 12.200, a bronze 9500 eura.

Crna Gora zlato nagrađuje s 35.000, srebro s 30.000, a bronzu s 25 hiljada eura.

Srbija za zlato daje 70 hiljada eura ili 150 posto više od onog koliko Hrvatska daje zlatnim olimpijkama i olimpijcima. Srebro u Srbiji donosi 60 hiljada eura.

Olimpijska bronza za Srbiju donosi 50 hiljada eura.

Slovenija je za olimpijsko zlato predvidjela 40.000 eura, a svako srebro bit će nagrađeno sa 17.500 eura. 

Iz Sjeverne Makedonije još nema zvaničnih informacija.

Kosovo je ispred svih u regiji, tako da će zlatne džudašice Gjakovu i Krasnići nagraditi sa po 100 hiljada eura.

Međutim, država koja daje najmanje nagrade za uspjeh je BiH. Bez obzira na vrstu medalje, pobjednik će dobiti 2.300 eura. Ipak, to se ispostavilo NETAČNIM.

Oprečne informacije o nagradi

O nagrađivanju olimpijaca koji osvoje medalju pisali su i drugi regionalni mediji koji su, međutim, pokušali da utvrde koliki je zaista iznos nagrade u BiH za osvojenu olimpijsku medalju. Portal Klix je, s ciljem provjere navedene informacije, kontaktirao potpredsjednika Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izeta Rađu, te u članku objavljenom 28.7.2021. godine navodi:

Tim povodom smo kontaktirali potpredsjednika Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izeta Rađu koji nam se javio iz Tokija. Rađo je pojasnio da bi sportista koji osvoji medalju dobio najmanje 15.000 KMm piše Klix.

"Što se tiče vlasti na svim nivoima, nisam upoznat imaju li donesenu Uredbu za nagradu sportista za rezultat na Olimpijskim igrama.

Olimpijski komitet BiH odranije ima odluku kojom bi sportistu koji osvoji zlatnu medalju na Igrama nagradio sa 30.000 KM, srebrenu sa 20.000 KM, a bronzanu sa 15.000 KM", poručio je Rađo iz Tokija za Klix.ba.

Rađinu izjavu o nagradi Olimpijskog komiteta prenijeli su Euronews Srbija, Reprezentacija (.ba) i Al Jazeera Balkans. 

Al Jazeera u svom članku prenosi i odgovor Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine u kome se, međutim, kaže da se, u slučaju osvajanja medalje, odluka o nagradi donosi na svečanoj sjednici Izvršnog komiteta, dakle, naknadno. Što se tiče informacije o nagradi od 2.300 eura, ovaj medij navodi da je niko iz resora sporta ne potvrđuje.

Iako  su brojni regionalni mediji pišući o nagrađivanju  sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju  u zemljama  bivše Jugoslavije i šire plasirali „skandaloznu“ informaciju da BiH  svom olimpijskom prvaku kao nagradu isplaćuje svega 2300 eura, što je manje i od pola plate državnog  parlamentarca, ovaj podatak  u BiH niko iz „resora  sporta“  vam službeno neće potvrditi. Također je nedokučiv i zatajen  izvor informacije  o navodnih decentnih 2300 eura za zlatnog bh. olimpijca. Iz Olimpijskog komiteta (OI) BiH su demantirali ovu cifru, piše Raskrinkavanje.ba.

„Što se tiče podatka o novčanoj nagradi od 2300 eura na olimpijsko odličje, on nije tačan, bar što se tiče Olimpijskog komiteta BiH“, stoji  u odgovoru uz  napomenu da je „Olimpijski komitet BiH  odlučio da se u slučaju osvajanja medalje na Olimpijskim igrama sazove posebna svečana sjednica Izvršnog komiteta koji bi donio odluku o prigodnoj nagradi za osvojenu medalju. Sjednica će biti sazvana po hitnom postupku kako bi i nagrada bila uručena blagovremeno“.

Informaciju da se odluka o nagradi donosi na svečanoj sjednici Izvršnog komiteta, Al Jazeera je objavila i u članku od 8.8.2021.

Također, Radio Slobodna Evropa je u članku od 18.7.2021. navela da se, u slučaju osvajanja medalje na Igrama, saziva posebna svečana sjednica Izvršnog komiteta koji bi donio odluku o prigodnoj nagradi za osvojenu medalju. Ovu informaciju, koju je za RSE dao Olimpijski komitet BiH, prenio je i portal Danas.

Postoji li odluka o 2.300 eura nagrade za osvajače/ice olimpijskih medalja? 

Prvo pojavljivanje tvrdnje da sportisti/kinje iz Bosne i Hercegovini za bilo koju osvojenu olimpijsku medalju od države dobijaju 2.300 eura pronašli smo u članku portala Večernji (.hr), koji je naveo da je riječ o odluci Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, piše Raskrinkavanje.ba. Večernji (.hr) su kontaktirali upitom o izvoru ove informacije, no do dana objavljivanja analize nisu dobili odgovor.

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine su za Raskrinkavanje.ba, pak, potvrdili da takvu odluku ova institucija nije donijela. Na pitanje kako je regulisano nagrađivanje sportista u slučaju osvajanja medalja na Olimpijskim igrama, uputili su ih na Pravilnik o kategorizaciji sportista Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik, broj 52/16), koji je donijelo Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova.

Prema ovom pravilniku, sportisti/kinje koji/e su osvajači/ce medalja na Olimpijskim igrama imaju pravo na jednokratnu novčanu nagradu koja se isplaćuje u prvoj narednoj godini nakon ostvarenog rezultata (kategorija - vrhunski sportista međunarodnog razreda). Pored toga, imaju pravo i na jednokratnu novčanu nagradu na godišnjem nivou nakon što ispune uslove za odlazak u penziju (kategorija - zaslužni sportisti). 

Kako se navodi, odluku o visini jednokratne novčane nagrade za kategorisane sportiste donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, za svaku godinu. Minimalni iznos nagrade nije propisan, a maksimalan iznos jednokratne novčane naknade koji može ostvariti zaslužni/a ili vrhunski/a sportista/kinja ne može biti veći od 15.000 KM. Maksimalan iznos granta za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda ne može biti veći od 150.000 KM.

Ove iznose spominje i Al Jazeera Balkans u svom članku, navodeći, pritom, kako je raspoređeni novac predviđen za kategorizaciju sportista za 2018. godinu, piše Raskrinkavanje.

Za sve bh. sportiste, zaslužne ( olimpijske, svjetske, evropske i medalje sa paraolimpijskih igara), vrhunske sportiste međunarodnog razreda (ostvarene norme ili plasmani za Olimpijske i Paraolimpijske, Specijalnu olimpijadu i svjetsko prvenstvo) predviđena je jednokratna novčana nagrada a ukupni rasploživi iznos iz „Granta za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske  sportiste međunarodnog razreda“ za 2020. godinu je 100.000 KM (50.000 eura). Maksimalni iznos jednokratne novčane nagrade je 15.000 KM (7500 eura). Uz ogradu- zaslužni sportisti će dobiti jednokratnu novčanu nagradu na godišnjem nivou nakon što ispune uslove za penziju u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom osiguranju. Godine 2018. Vijeće ministara BiH je po 4000 KM (2000 eura) dodijelilo  zaslužnim sportistima Timi Džebo, Zikretu Mahmiću, Esadu Durmiševiću, Nedžadu Salkiću, Fikretu Čauševiću, Refiji Okić, Ševki Nuhanoviću, Ejubu Mehmedoviću, Mehmedu Čoliću i Suadu Čupini. Iste godine vrhunski sportisti međunarodnog razreda od države su nagrađeni sa po 3500 KM (1750 eura) za norme ili plasmane na OI i Paraolimpijskim igrama. Ova sredstva dobili su Edin Đino, Armin Šehić, Adnan Kešmer, Adnan Manko, Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Ermin Jusufović, Nizam Čančar, Jasmin Brkić, Safet Alibašić, Larisa Cerić i Ilma Kazazić. Mesud Pezer, Hamza Alić, Amel Tuka i Marko Šljivić su 2018. Godine stimulirani sa 2750 KM (1375 eura) jer su se plasirali na Svjetsko prvenstvo u svojim  disciplinama. 

Sredstva za kategorizaciju sportista obezbjeđuju se iz budžeta BiH, tačnije, iz granta za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne sportiste i vrhunske sportiste međunarodnog razreda”, a provođenje postupka kategorizacije ne vrši se ukoliko godišnjim budžetom ne budu predviđena sredstva za ovaj grant. Kada je riječ o iznosu od 2.300 eura, on se nigdje ne spominje, što je apostrofiralo i Ministarstvo civilnih poslova BiH u odgovoru na upit Raskrinkavanje.ba:

"U vezi vašeg pitanja, informišemo vas da Vijeće ministara nije donijelo bilo kakvu odluku koja se odnosi na izdvajanje sredstava u iznosu od 2.300 eura po osnovu osvajanja olimpijske medalje, niti postoje zakonski i podzakonski akti koja regulišu ovu oblast, izuzev gore navedenih sredstava koja su operativna tek nakon usvajanja Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za tekuću godinu."

Nagrađuju li ostali nivoi vlasti osvajače/ice medalja?
 
Bosna i Hercegovina na Olimpijskim igrama nikada nije osvojila medalju, pa stoga ne možemo govoriti o tome da li bi sportiste/kinje i neki drugi nivo vlasti nagradio. Ipak, ta mogućnost je realna, s obzirom na to da je postojala slična praksa u slučaju sportista/kinja koji su osvajali/e odličja na drugim međunarodnim takmičenjima.

Pitanja o načinu nagrađivanja sportista/kinja koji/e osvoje olimpijsku medalju uputili smo i resornim ministarstvima na nivou entiteta. Iz Federalnog ministarstva kulture i sporta su Raskrinkavanje.ba uputili na Uredbu koju je Vlada Federacije usvojila 2012. godine, a koja predviđa nagrađivanje vrhunskih sportskih postignuća, među kojima je i osvajanje olimpijske medalje.

Prema ovoj uredbi, pravo na novčanu nagradu imaju sportisti/kinje koji/e su članovi državne reprezentacije u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji, a ujedno članovi sportskog udruženja sa sjedištem na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Dio Uredbe je i tabela s predviđenim novčanim nagradama, prema kojoj osvajač/ica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u pojedinačnim sportovima dobija 50.000 KM, srebrne 30.000, dok osvajač/ica bronzane medalje dobija 20.000 KM. U kolektivnim sportovima, članovi/ce ekipe dobijaju po 20.000 za zlatnu, 10.000 za srebrnu i 5.000 KM za bronzanu medalju. 

pasted-image-0

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske odgovorili su pomenutom portalu (Raskrinkavanje.ba) da Zakon o sportu predviđa nagrađivanje sportista državljanina Republike Srpske koji su kao reprezentativci Republike Srpske ili Bosne i Hercegovine osvojili medalju na Olimpijskim igrama, a u trenutku osvajanja medalje imaju prebivalište u Republici Srpskoj. Prema ovom zakonu, visina nagrade računa se u odnosu na visinu prosječne plate u RS, koja je u junu 2021. iznosila 1.544 KM bruto, odnosno 994 neto.

Pravo na priznanje imaju i sportisti sa invaliditetom koji su osvojili medalju na paraolimpijskim igrama Međunarodnog olimpijskog komiteta.  Кada je riječ o olimpijskim medaljama za zlatnu se isplaćuje priznanje od 3 prosječne plate u Republici Srpskoj u decembru prethodne godine, za srebrnu 2,5 prosječne plate i za bronzanu 2 prosječne plate.

Dakle, iznos od 2.300 eura nije propisan ni pravnim aktima na entitetskom nivou. O njemu ne znaju ništa ni u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, što su potvrdili u odgovoru na njihovo pitanje.

"Olimpijski komitet BiH je saznao iz medija za navedeni iznos nagrade, te nam nije poznat izvor ove informacije. Ono što možemo sa sigurnošću reći jeste da nagrada OK BiH ne bi bila ni približno mala kao navedeni iznos."

Novčane nagrade Olimpijskog komiteta
 
Pored nagrada različitih nivoa vlasti, da je neko od bh. sportista/kinja osvojio medalju u Tokiju, bio bi nagrađen/a i od Olimpijskog komiteta BiH. To su za Raskrinkavanje.ba potvrdili i iz ove organizacije.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je odlučio da se u slučaju osvajanja medalje na Igrama sazove posebna, svečana sjednica Izvršnog komiteta koji bi donio odluku o prigodnoj nagradi za osvojenu medalju. Sjednica bi bila sazvana po hitnom postupku kako bi i nagrada bila uručena blagovremeno.

Prema Zakonu o sportu Bosne i Hercegovine (dostupan na sajtu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine), Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je nevladino sportsko udruženje koje obavlja aktivnosti u skladu s odredbama Olimpijske povelje, Etičkog kodeksa MOK-a, Antidoping kodeksa olimpijskog pokreta, Zajedničke izjave iz Lozane, Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine i Zakona o sportu Bosne i Hercegovine. Osnivaju ga sportski savezi olimpijskih sportova Bosne i Hercegovine, vrhunski sportisti/kinje, stručnjaci/kinje i sportski radnici/e, a u skladu s odredbama Olimpijske povelje. 

Budući da se ova organizacija, iako je uspostavljena zakonom na nivou države, finansira najvećim dijelom preko različitih projekata - što često ističu u svojim saopštenjima i medijskim nastupima - pitanje je koliko se njihove nagrade mogu smatrati nagradama države.

I na kraju, portal Sport.ba još jednom se izvinjava zbog prenošenja neprovjerene informacije o nagradama za bh. sportiste.