IMALA NAVODNO ŽELJU DA NASTUPA ZA NAŠU DRŽAVU

Osvojila zlato za SAD u Tokiju, a u BiH dobila odbijenicu: Rekli su joj da nemaju uslove za nju

28. 07. 2021 - 12:27 | Ostali sportovi

Anastasija Zolotić osvojila je zlatnu medalju za Sjedinjene Američke Države u taekwondou u kategoriji do 57 kilograma.

Ova 18-godišnjakinja je u finalnom meču pobijedila Tatianu Mininu iz Rusije i postala je prva Amerikanka koja je osvojila zlato u ovom sportu.

Anstasijini roditelji Dalibor i Dragana porijeklo vode iz Bosne i Hercegovine. Trenutno žive na Floridi, a kako tvrdi reprezentativka BiH u streljaštvu Tatjana Đekanović, Anastasija je imala želju da nastupa za Bosnu i Hercegovinu.

"Koliko sam čula, ta djevojka je htjela da nastupa za BiH, ali su joj odgovorni rekli da nemaju uslove za njen napredak. Amerikanci su je dočekali raširenih ruku i vidite gdje je sada. Hoću da kažem da kod nas ima puno sportista vrhunskog kalibra, ali oni uglavnom nemaju priliku da talenat do kraja pretoče u kvalitet", rekla je Đekanović za Glas Srpske.

Đekanović je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila 47. mjesto u disciplini 10 metara vazdušna puška.

Uslovima koje ima je izuzetno razočarana i tvrdi da su čak lošiji nego ranije.

"Medalja je izuzetno skupa, a od nas se previše očekuje. Nije pravdanje, kažem opet morala sam bolje, ali za nešto više potrebno je i mnogo više izdavanja. Nisam imala gotovo nikakve pripreme, nemam mogućnost ni da godišnje odem na četiri svjetska kupa na četiri kontinenta. Nadala sam se da će se neke stvari promijeniti, ali uslovi su čak i lošiji. Pitam se vrijedi li uopšte i pokušavati. Trošim svoj novac da bih otišla na neko takmičenje", rekla je Đekanović.