OVO JE 10 NAJBOLJIH CENTARA NBA LIGE: Navijači ogorčeni, pogledajte gdje se Nurkić nalazi

17. 09. 2021 - 13:41 | Košarka

Portal Hoopshype.com napravio je poredak trenutno najboljih centara u NBA ligi.

Prema analizama spomenutog portala, bh. reprezentativac Jusuf Nurkić nije uvršten među 10 najboljih centara najjače košarkaške lige na svijetu.

Da li bi trebao Nurk biti na ovoj listi ili ne, diskutabilno je, naravno mnogi će reći da jeste, drugi će reći da nije među najboljim centrima lige, ali to je već stvar nagađanja i ličnih stavova.

Najboljim centrom lige smatra se košarkaš Denver Nuggets Nikola Jokić, dok je drugo mjesto rezervisano za zvijezdu Philadelphije 76ersa Joela Embiida. Slijedi francuski centar iz Utah Jazza Rudy Gobert, pa onda idu Karl-Anthony Towns, Bam Adebayo, DeAndre Ayton, Nikola Vučević, Clint Capela, Christian Wood i Jonas Valanciunas.


Jusuf Nurkić smješten je na 13. mjesto na ovoj listi. Prošle sezone je imao prosjek od 11,5 poena, 9 skokova i 3,4 asistencije po meču.

"Da nije bilo razorne povrede noge koju je zadobio početkom 2019. godine, velika je šansa da bi Jusuf Nurkić na ovoj listi zauzeo bolje mjesto od trenutno 13.", navodi se na sajtu Hoopshype.

U vrijeme povrede, Nurkić je bio daleko bolji sa prosjekom od 15,6 poena, 10,4 skoka i 3,2 asistencije uz 1,4 blokadu po utakmici. Po povratku na terene, Jusuf nije uspio da povrati staru formu, ali vjeruje se da će u narednoj sezoni biti onaj stari.

Ono što Nurkiću itekako ide u prilog je činjenica da ima 27 godina i pred sobom skoro deceniju aktivnog igranja košarke.