Raspisana potjernica

Kontroverzni "nogometaš" i predsjednik države s Interpolove potjernice kažnjen nakon meča

26. 09. 2021 - 09:12 | Druga strana sporta

Aktuelni potpredsjednik Surinama Ronnie Brunswijk posljednjih dana našao se u centru pažnje svih svjetskih medija budući da je kao 61-godišnjak zaigrao utakmica CONCACAF Lige prvaka između Moengotapoe i Olimpije.

Brunswijk je ujedno i vlasnik Moengotapoe, a poznat je i po tome što je 1985. godine formirao Surinamsku oslobodilačku vojsku, poznatiju kao Kamado, dok se borio za prava afričkih potomaka.

Učestvovao je u građanskom ratu između 1986. i 1992. godine, a New York Times ga je opisao kao pljačkaša banaka, gerilskog vođu i oca najmanje 50 djece.

Već 22 godine nalazi se na potjernici Interpola budući da je u Nizozemskoj svojevremeno osuđen i za šverc droge, ali niko do sada nije uspio da ga privede pravdi.
Nakon što je igraču 2005. godine prijetio pištoljem na utakmici bio je suspendovan, prije devet godina također kažnjen zbog zlostavljanja sudije, u javnost je ponovo dospio prije nekoliko dana kada je zaigrao meč za svoj klub.

Međutim, CONCACAF (Nogometna federacija za Sjevernu, Srednju Ameriku i Karibe) je presudio kako je došlo do grubih kršenja pravila na susretu između Moengotapoe i Olimpije u kojem je Brunswijkov tim izgubio rezultatom 6:0.

Naime, Brunswijk je snimljen kako dijeli novac gostujućim igračima u svlačionici nakon utakmice zbog čega su oba kluba diskvalifikovana iz daljnjeg toka takmičenja

 

Video pogledajte OVDJE