Seria A

ČEKA NAS SPEKTAKL NA OLIMPICU: Prvi Mourinhov i Sarrijev Derby della Capitale, Lazio u pesimizmu, Roma u euforiji

26. 09. 2021 - 15:16 | Fudbal

Kada je Mauricio Sarri preuzeo Biancoceleste mnogi su u nebeskoplavom dijelu Rima očekivali nastavak uspješne serije završavanja u gornjem domu ljestvice koju je započeo Simone Inzaghi. I krenulo je sjajno. Lazio je na otvaranju svladao Empoli 3:1, a onda i Speziu na domaćem terenu s čak 6:1. No tada kreće kriza. Poraz od Milana u prvenstvu (0:2), zatim i od Galatasaraya u Istanbulu (0:1) u Europskoj ligi, a onda i 'mršavi' remiji protiv Cagliarija i Torina.

Furiozan start i onda surovi pad. Laziju je pobjeda u derbiju prijeko potrebna kako bi se vratili na pobjednički kolosijek, podignuli moral momčadi, dokazali da će ove sezone konkurirati za mjesto koje vodi u Ligu prvaka i prije svega, kako bi zaustavili snove ljutog rivala koji ove sezone igra pa… odlično.

Od kada je Jose Mourinho preuzeo Romu, Vučica igra sjajno. Sedam pobjeda i samo jedan poraz uz impresivnu gol-razliku 22:6. Roma je pokleknula samo u pretprošlom kolu kada je, na iznenađenje mnogih, Tudorova Verona slavila na Bentegodiju 3:2. U međuvremenu su pali dvaput Trabzonspor i jednom CSKA u Europskoj ligi te Fiorentina, Salernitana, Sassuolo i Udinese u prvenstvu.

Nije floskula ako bismo rekli da u ovakvim debrijima favorita nema. U prošloj sezoni, u kojoj je Lazio bio bolji, Biancocelesti slavili su kao službeni domaćini 3:0, a onda je Vučica uzvratila s 2:0.

"Derbije koje sam igrao bili su prekrasni za voditi ih. Ovo je novi izazov, najveći od kada sam stigao u Rim. Ovo je tip dvoboja koji te kao trenera ne brine. U ovakvim utakmicama nije potrebno dodatno motivirati ekipu. Ne trebaš brinuti o njihovoj koncentraciji. Protiv Udinesea je možda bilo brige. Pred derbi? Ne. Rivalstva su prelijepa stvar u nogometu", rekao je pred utakmicu Mourinho koji je u karijeri odigrao brojne derbije, no ovo će mu biti prvi Derby della Capitale.

Oba trenera imaju gotovo sve igrače na raspolaganju. Mourinhu fali Lorenzo Pellegrini i, dakako, Leonardo Spinazzola, europski prvak, koji je na nedavnom Euru slomio Ahilovu tetivu.

S druge strane mnogi ne vjeruju u Sarijevu momčad, zabrinuti su za igru Lazija koji nije slavio u posljednje četiri natjecateljske utakmice.