VN RUSIJE

Drama u samom finišu utrke u Sochiju:Hamilton stigao do 100. pobjede u karijeri i vodstva u generalnom poretku

26. 09. 2021 - 16:03 | Autosvijet

Aktuelni prvak Lewis Hamilton je stigao do 100. pobjede u karijeri Formule 1. 

Utrka za Veliku nagradu Rusije na stazi u Sochiju je bila i više nego uzbudljiva, a tragičar dana je definitivno vozač McLarena, Lando Norris.

Norris je bio vodeći do nekoliko posljednjih krugova kada je počela padati kiša. Hamilton je otišao u boks tri kruga prije kraja, a Norris je odlučio da ostane na staze.

S prelaskom na kišne gume vozač Mercedesa je brzo stigao i prestigao Norrisa koji je na kraju završio kao sedmi.

Odlično drugo mjesto osvojio je Max Verstappen koji je startao posljednji, ali je njegova šteta bila minimalna i to zahvaljujući pravovremenim odlascima u boks i odličnoj taktici.

Podijum je kompletirao Ferrarijev Carlos Sainz, dok su u poenima još završli Daniel Ricciardo, Vallterri Bottas, Fernando Alonso, Kimi Raikkonen, Sergio Perez i George Russell.

U generalnom poretku Hamilton je sada prestigao Verstappena. Vozač Mercedesa ima 246.5, a vozač Red Bulla 244.5 bodova. Naredna utrka vozi se za dvije sedmice u Turskoj.

Inače, sedmerostrukom prvaku svijeta koji se barem statistički može smatrati najboljim u historiji Formule 1 je ovo bila 100. pobjeda u karijeri. Prvu je ostvario u Kanadi 2007. godine.