NBA

Šok za Irvinga, Netsi potvrdili vijest koja se čekala

12. 10. 2021 - 18:45 | Košarka

NBA liga ne može igrače natjerati na cijepljenje, ali može sastaviti protokole koji će im komplicirati život ako nisu primili cjepivo. To je i napravila, a najzvučnija žrtva je Kyrie Irving kojeg se sad javno polako odriču i njegovi Brooklyn Netsi.

Njujorške vlasti zabranjuju nastup sportašima koji se ne cijepe, što bi značilo da će Irving, ustraje li u svom naumu, propustiti pola osnovnog dijela sezone. NBA liga i Unija igrača (NBPA) došli su do dogovora da igrači koji se odbijaju cijepiti i koji odbijaju slijediti upute lokalnih vlasti neće moći igrati domaće utakmice, a samim tim neće biti ni plaćeni. Po tim propisima Irving bi izgubio oko 381 tisuću dolara po utakmici, odnosno oko 16 miliona dolara na razini cijele sezone.

Imati igrača na kojeg se može računati svaku drugu utakmicu nije niti u interesu franšizama, premda se radilo i o tako kvalitetnom košarkašu kakav je Irving. Pripremati akcije za momčad s njim u igri i u igri kad on ne može nastupati nije za Netse prihvatljiva ideja i zato su odlučili da Irving, sve dok se neće ponašati u skladu s njujorškim pravilima o cijepljenju protiv koronavirusa, neće niti trenirati niti igrati za njih. Potvrdio je to generalni menadžer momčadi Sean Marks.

"Kyrie je donio osobnu odluku, mi poštujemo njegova prava na izbor. Trenutno ga njegov odabir sprječava u tome da bude punopravni član našeg tima, a mi nećemo dozvoliti nikome da u timu sudjeluje djelomično. Odlučili smo da on neće trenirati s nama niti igrati za nas dok ne bude u punopravan dio momčadi", izjavio je Marks.

Da bi se ušlo u dvoranu Netsa potrebno je primiti barem jednu dozu cjepiva protiv korone.