PRIMERA

Barca slavila protiv žilavih Šišmiša: Ansu Fati nudi tračak nade u bolju budućnost, debi Aguera

17. 10. 2021 - 22:55 | Drugi pišu >> Fudbal

U posljednjem današnjem susretu devetog kola španjoske Primere Barcelona je na Camp Nou upisala pobjedu protiv Valencije rezultatom 3:1.

Proteklih sezona nismo navikli da ovo bude susret momčadi koje su bliže sredini nego vrhu tablice španjolskog prvenstva, ali u zadnje vrijeme i Barca i Valencia nalaze se u ozbiljnim financijskim problemima i rezultatskoj krizi. U dvoboju posrnulih divova prva je priprijetila Barcelona. Njihova novopečena desetka Ansu Fati u drugoj minuti iskosa je tukao u vanjski dio mreže.

Tri minute kasnije bek gostiju Jose Gaya odlučuje mu demonstrirati kako se gađa izdaleka. Nakon kornera lopta je izbačena, a na nju natrčava Gaya koji ju vanjskim felšom s 25 metara šalje u donji desni kut ter Stegenovih vrata, prava golčina – 0:1. 

Ansu Fati prihvaća izazov. U 13. minuti dobiva loptu na lijevom krilu nakon akcije koja je brojnim pasevima krenula od ter Stegena, odigrava za Depaya koju mu daje povratnu, a Fati odmah odapinje s vrha šesnaesterca – 1:1.

Nakon dinamičnog početka Barcelona je uspjela nametnuti svoj ritam i preuzeti posjed. Valencia oštro ulazi u presing i ne libi se grubih prekršaja. Lakat Maxija Gomeza završio je u licu Gerada Piquea, ali sudac je odlučio da nije bilo namjere.

Gaya i Fati ponovno su u glavnim ulogama u 39. minuti kada bek Valencije u kaznenom prostoru s leđa ruši ofanzivca Barcelone. Čist jedanaesterac. Odgovornost je preuzeo Memphis Depay i snažno raspalio po lopti, njegov sunarodnjak Jasper Cillessen nije imao ikakve šanse, preokret Barce – 2:1. 

Ansu Fati je novi lider Barcelone, barem to demonstrira u ovoj utakmici. Početkom drugog poluvremena prisutan je u većini opasnih situacija koje složi njegova momčad. U 50. minuta dribla i šutira u Valencijinom kaznenom prostoru, ali mu Cillessen vrhunskibrani.

U 57. minuti Goncalo Guedes šalje topovski udarac prema Barceloninom golu s dvadesetak metara, ali sada se iskazao ter Stegen - 'rukometaška' obrana podlakticom.

Kako se primicao kraj dvoboja Barcelona je sve više kontrolirala utakmicu, iako moramo primjetiti da su im napadi postali manje opasni od izlaska Fatija. Ipak, njegova zamjena Coutinho iskazao se prije samog kraja. Obrana Valencije u potpunosti je zaspala i ostavila ga smog na vrhu peterca. Rutinerski je postavio konačnih 3:1, a vješto mu je asistirao mladi Amerikanac Sergino Dest.

Današnjom pobjedom Koeman si je možda kupio malo vremena, ali od momčadi Barceloninog ranga tražit će se kontinuitet pozitivnih rezultata. U idućem kolu čeka ih El Clasico protiv Reala, a Valencia dočekuje Mallorcu.