Pet bh. sportista obezbjedilo učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu

18. 10. 2021 - 16:53 | Ostali sportovi
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pet bosanskohercegovačkih sportista do sada se kvalifikovalo za učešće na predstojećim 24. zimskim olimpijskim igrama, koje će od 4. do 20. februara 2022. godine biti održane u Pekingu. 

Zahtjevne norme za Zimsku olimpijadu, do koje je ostalo još oko četiri i po mjeseca, do sada su ostvarili Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i Mirza Nikolajev (sankanje).

Bh. sportska delegacija u Pekingu bi ukupno trebala da broji 13 do 14 članova, sportisti sa svojim trenerima i šefom misije. Ovo će biti osmo učešće naših sportista na Zimskim olimpijskim igrama, a najbolji plasman do sada ostvario je alpski skijaš Enis Bećirbegović, koji je 1998. godine u Naganu osvojio 21. mjesto u spustu.

Na 24. ZOI bit će primijenjene skoro iste mjere kao i na ovogodišnjim Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju, vezano za pandemiju Covid - 19. I u Pekingu najvjerovatnije neće biti stranih gledalaca, iako ima najava da će MOK i kineski organizatori pokušati bar malo liberalizovati mjere u odnosu na Tokio.