Amanda Staveley

Životna priča nove vlasnice Njukasla: Ima neizlječivu bolest, prosio je engleski princ, a sad će se pitati apsolutno sve na St. James Parku

18. 10. 2021 - 22:51 | Drugi pišu >> Fudbal
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prva žena otočkog fudbala Amanda Stejveli (Amanda Staveley) iza sebe ima nevjerovatnu životnu priču. Stejvli je vodila pregovore oko kupovine Njukastla, a pitat će se o svim bitnim stvarima vezane za klub sa Sent Džejms Parka nakon što je konzorcijum saudijskog princa Mohameda bin Salmana preuzeo rukovođenje nad "Svrakama". 

Živopisna priča se započinje njenom sposobnošću. Uspjela je sama da dobije 10% udjela u klubu sa svojom firmom "PCP Kapital Partners". Svojevremeno je imala priliku da postane i član kraljevske porodice, ali je odbila Princa Endrjua (Andrew). Sama je pokrenula teretanu, restoran i centar za konferencije za preko 10 miliona funti.

amanda-staveley001-830x0

Foto: Profimedia/PA Images/Victoria Jones

 

Svijet fudbala je upoznao kada je pokušala kupiti Liverpul, ali i onda kada je učestvovala u prodaji Mančester sitija 2008. godine. Međutim, ono što je manje poznato o ženi, koju bogati arapski princ Mohamed bin Salman sve pita, je to da boluje od Hantingtonovog sindroma. 

To je bolest koja "udara" na mozak, također uzrokuje brojne promjne raspoloženja, gubitak memorije i nevoljne pokrete tijela, a doktori su joj rekli da bolest kod nje miruje i da je može aktivirati stres i povećan napor na poslu. Na kraju može dovesti i do demencije, a naslijedila ju je od svoje majke Lin. 

Bolest joj je ustanovljena 2013. godine, međutim mozak joj radi punom parom, kako kaže, nema problema s brojkama. 

amanda-staveley004-830x0

Foto: Profimedia/ PA Images/Owen Humphreys

- Dobra stvar je što mi ne treba kalkulator. Ljudi iz Barclay banke su bili šokirani što sam uspjevala komplikovane finansijske modele da računam u glavi. Mislila sam da sam jednostavno dobra sa brojkama. Ispostavilo se da sam samo bolesna - rekla je Stejveli.