PREMIERSHIP

Londonski derbi ispunio očekivanja: Viera bio nadomak pobjede nad "svojim" Topnicima, Lacazette u posljednjim sekundama priječio blamažu

18. 10. 2021 - 23:03 | Drugi pišu >> Fudbal

smo kolo Premier lige donijelo nam je puno uzbuđenja na travnjacima, no šećer na kraju zbilja atraktivne runde utakmica na Otoku stigao je tek danas navečer, kada je na Emirate Arsenalu stigao Crystal Palace. Završilo je atraktivno, Konačni rezultat 2:2 no puno toga na ovoj utakmici je nadišlo puki rezultat i sport.

Naime, Palace ove sezone vodi Patrick Viera, donedavni trener Nice, i igračka legenda Arsenala, jedan od članova Invinciblesa, generacije koja je uzela naslov prvaka države bez ijednog poraza.

Ovo je bila posebno važna utakmica za Arsenal. Nakon groznog ulaska u sezonu i tri direktna poaza, Topnici su ušli u formu pobjedom protiv Norwicha, a kasnije su redom još padali i Burnley Wimbledon u kupu i vrlo važno Tottenham u prvenstvu. Stopostotni rujan su zatvorili, a kako je krenulo u listopadu, Arteta je doveo svoje Gunnerse “u red”. Nakon remija s Brightonom u gostima, Arsenal je danas upisao nova važna tri boda i tako, barem nakratko, kupio mir na sjeveru engleske metropole.

Krenulo je sjajno za raspoloženi Arsenal, poveli su već u osmoj minuti. Prava šteta što gol nije zabio Pepe koji je uputio fantastičan udarac s desne strane, plasirano prema rašljama. Guaita je to obranio ali zato je na pravom mjestu Gabonac Aubameyang.

Kako je odmicalo prvo poluvrijeme, tako je i Palace krenuo naprijed prema izjendačenju, premda je Arsenal bez većih poteškoća kontrolirao utakmicu uz siguran posjed svojih talentiranih veznjaka (Smith Rowe, Odegaard, Partey). Valja spomenuti da su gosti imali i malo sreće. McCharty je udario po nozi Saku, a sudac nije dao crveni karton, premda je mogao. 

Spomenimo i sve boljeg Conora Gallaghera. Mladić koji igrom ali i izgledom ličina Todda Cantwella sjajno je opalio s dvadesetak metara u fotofinišu prvog dijela, no izjednačenje je spriječio Ramsdale. Sjajnu obranu pronađite OVDJE. Palace ima solidnu momčad, i svakako su unaprijedili svoj nogomet nakon “staromodnog” mandata Roya Hodgsona.

Uostalom, to su potvrdili u drugom poluvremenu. Nakon pet minuta nastavka, Partey je pogriješio u predaji lopte (premda je možda riječ o prekršaju) a bivši napadač Liverpoola Benteke ne griješi na poklonjenoj lopti koja mu se našla u nogama posve neočekivano. 

Mogao je Ayew povećati prednost u 57. minuti, no Ramsdale je uz sreću uspio izbiti loptu u korner. Topnici su se nekako uspjeli “dobiti” nakon šok terapije i izjednačujućeg pogotka, pogotovo nakon ulaska Lacazetta koji je odmah ušao u dvije dobre šanse, ali nije uspio zabiti.

I baš kad je pritisak postao neizdrživ, ukazao se bivši Celticov Francuz Edouard. Odbrana Topnika je zaspala, Palace je povukao dobru kontru i pogodio. Francuz je u deliriju, otkako je stigao u Croydon, prva je violina svoje ekipe. 

Arteta ima puno razloga za brigu, no ono što je možda pozitivno za problematične Topnike je -.volja.

Iako su primili pogodak, igrači Arsenala su uz puno vjere krenuli po izjendačenje. Najbliži golu je bio Thomas Partey u 84. minuti. Opalio je iz sve snage s jedno desetak metara s gola, iznenadio Guaitu, no od gola ništa. Prečka se i dalje trese od siline udarca. Arsenal nema ni sreće.

I baš kad smo spomenuli sreću, eto i božice Fortune na Emiratima. Lacazette uz puno sreće nakon velike gužve daje gol.

Dogodilo se to u posljednjim trenucima susreta. Kakva večer u Londonu..