Spremite se za “gegen” đavole: Ovako će izgledati Manchester United kod Ralfa Rangnicka, opaka ekipa

27. 11. 2021 - 17:30 | Fudbal

Ralf Rangnick će uskoro i zvanično postati novi menadžer Manchester Uniteda, a uveliko se spekuliše o tome kako će izgledati njegov tim.

Mnogi ne znaju, ali Ralf Rangnick se smatra ocem “gegenpressinga”, modernog njemačkog fudbala, koji su do savršenstva doveli Jurgen Klopp, Thomas Tuchel i Julian Nagelsmann, koji su njegovi sljedbenici i učenici.

Rangnick forsira formaciju 4-2-2-2 i engleski mediji uveliko pišu o tome kako bi sada United mogao da izgleda.

screenshot-27

“Mi koristimo formaciju sa četvoricom defanzivaca, dvije “šestice”, od kojih je jedna više kao “osmica”, dvije “desetke” koje se izvlače i na krila i dvije “devetke”, objasnio je jednom Rangnick.

Engleski mediji su izvukli jednu njegovu izjavu u kojoj je u septembru 2020. kritikovao Lukea Shawa, koji bi mogao da izgubi status prvotimca.

“Znam da imaju Shawa, ali nisam siguran da on ima kvalitet za Manchester United”, rekao je Nijemac prije godinu dana.

Njegovo mjesto mogao bi da zauzme ofanzivni Alex Telles, baš kao što bi i Diego Dalot mogao da uskoči umesto Wan-Bissake. Centralni bekovi vjerovatno će ostati Maguire i Varane kada se Francuz oporavi. Dva centralna vezna u ovom trenutku su Paul Pogba i Fred, ali Englezi pišu da bi mogao da uskoči i Van de Beek, doduše teško u tandemu sa Pogbom.

Dvije “desetke” koje igraju u “crvenoj zoni”, kako ju je Rangnick nazvao igraće Bruno i Sancho, dok će Ronaldo biti jedan siguran napadač, za drugo mjesto borit će se Cavani i Rashford.

Rangnick od svojih igrača traži žestok presing na protivničkoj polovini, što znači da će i Ronaldo morati više “da zapne”. Bekovi će morati da budu i krila, a Paul Pogba će morati da promijeni svoj karakter i da ne igra samo za sebe, već u korist cijele ekipe.

screenshot-26