FIFA testira poluautomatski ofsajd i navijačima će trebati debeli živci za ovakve situacije: EVO KOJI JE PLAN (VIDEO)

03. 12. 2021 - 21:00 | Drugi pišu >> Fudbal

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) na Arapskom kupu u Kataru testira novu tehnologiju za VAR sistem.

FIFA je na ovom takmičenju odlučila ispitati novi sistem za poluautomatsko otkrivanje ofsajda uz pomoć kamera koje su postavljene ispod krova na stadionu.

Zadatak tih kamera je da prate kretnju igrača, odnosno njihovih dijelova tijela i sistem potom obavještava sudije kada je fudbaler u nedozvoljenoj poziciji.

"Podaci o praćenju ruku, nogu i tijela izvlače se iz video snimka i šalju se u posebnu sobu, a izračunata ofsajd linija i otkrivena tačka udarca odakle počinje pas bit će dostavljeni operateru ponavljanja snimka u skoro realnom vremenu. On će taj snimak odmah pokazati VAR sudijama", rekao je nedavno direktor za fudbalske tehnologije i inovacije u FIFA Johannes Holzmuller.

Međutim, današnji meč između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Mauritanije pokazuje da će navijačima trebati dosta živaca kada je ova tehnologija u pitanju.

Igrač UAE-a Ali Saleh postigao je spektakularan gol škaricama, ali je potom iz VAR sobe stigla obavijest da je gol poništen zbog ofsajda.

Gledajući kompletnu akciju zaista je teško naći gdje je tačno došlo do ofsajda i moguće da je samo Salehov prst bio u ofsajdu nakon što mu je saigrač uputio loptu.

O poluautomatskom ofsajdu nedavno je govorio i legendarni Pierluigi Collina, koji je trenutno direktor suđenja pri FIFA-i.

"U ofsajd poziciji odluka se donosi nakon što se analizira pozicija igrača, ali i njihovo učešće u igri".

"Ovo je najvažnije testiranje do sada. Tehnologija je veoma važna i korisna u pripremi utakmice i u donošenju odluka tokom samog meča", istakao je Collina.

Ako se ova tehnologija ispostavi korisnom, FIFA će je gotovo sigurno uvesti i na utakmicama Svjetskog prvenstva u Kataru naredne godine.

Ljubitelji fudbala morat će da se naviknu na dodatnu tehnologiju u svom sportu, ali pitanje je na šta će ovo sve ličiti u budućnosti.

(Sportsport.ba)